Lajme

Sa është inflacioni në Zvicër

U rritën çmimet e qirave (+0,4%), gazit (+2,1%), benzinës (+1,3%), naftës (+2,5%), verës së kuqe të importuar (+2,8%) dhe verës së kuqe vendase (+6,6%)

Në nëntor 2022 indeksi i çmimeve të konsumit në Zvicër mbeti i qëndrueshëm. Në fund të nëntorit 2022, çmimi i së njëjtës shportë mallrash ishte 3% më i lartë se në fund të nëntorit 2021, i njëjti nivel me atë në fund të tetorit 2022, sipas Zyrës Federale të Statistikave.

Megjithatë, shifra e inflacionit total prej 0% për muajin nëntor 2022 fshehu një thes të përzier lëvizjesh të çmimeve. U rritën çmimet e qirave (+0,4%), gazit (+2,1%), benzinës (+1,3%), naftës (+2,5%), verës së kuqe të importuar (+2,8%) dhe verës së kuqe vendase (+6,6%) në nëntor 2022. Ndërsa çmimet e naftës për ngrohje (-7,8%), frutave dhe perimeve (-17,7%) dhe akomodimit në hotel (-3,4) ranë të gjitha, përcjell albinfo.ch.

Në përgjithësi, çmimet e mallrave dhe shërbimeve të importuara u rritën shumë më tepër (+6,3%) sesa mallrat dhe shërbimet vendase (+1,8%) gjatë vitit deri më 30 nëntor 2022.

Çmimet në fund të nëntorit 2022 ishin 4,6% më të larta se në fund të dhjetorit 2020.