Financa

Sa para mbajnë gjermanët në portofolin e tyre

Gjermania mund të bëhet më dixhitale, me një numër në rritje të ndërmarrjeve që pranojnë kartat. Por gjermanët janë ende "të çmendur për para", thotë një studim i publikuar nga Bundesbank

Mesatarisht, gjermanët bartin gjithsej 107 € në portofolin e tyre, dhe kanë gjithsej 1,364 € në arkë të bankave.

Sasia e parave ndryshon shumë midis popullatës, me disa njerëz që mbajnë mezi ndonjë para shtesë, dhe të tjerët fare pak.

Të vetëpunësuarit, të moshuarit dhe ata që fitojnë shumë, kanë më shumë mundësi të mbajnë një shumë të parave të gatshme larg tyre, përcjell albinfo.ch.

Anëtari i bordit të Bundesbank, Johannes Beermann thotë se të rinjtë kanë tendencë të ruajnë më pak para, thjesht sepse kanë më pak.

Atëherë, përse pikërisht gjermanët i ruajnë paratë e gatshme sesa të themi, duke i mbajtur ato në një llogari bankare?

Nga pikëpamja e 58 përqind e të anketuarve, normat e ulëta të interesit janë një arsye për të ruajtur shënime dhe monedha në një shkallë më të madhe, përcjell tutje albinfo.ch.

Paratë e gatshme janë gjithashtu një mënyrë e zakonshme e pagesës, thanë 55 përqind. Në vendin e tretë ndër arsyet është mungesa e besimit në sigurinë dhe qëndrueshmërinë e infrastrukturës teknike, për shembull, frika nga sulmet e hakerave, përcjell tutje albinfo.ch.

Motive të tjera të mundshme të cituara nga të anketuarit që mbledhin para në dorë ishin “pa tarifa” dhe “anonimitet”.

Për më tepër, 12 përqind e të anketuarve emërojnë “fshehjen e pasurive nga shteti” si një arsye të mundshme.

Bundesbank e përcakton mbajtjen e parave të gatshme për një periudhë prej dy javësh ose më shumë.

Nëse sjellja e njerëzve ka ndryshuar gjatë krizës së koronavirusit nuk është e qartë nga anketimi përfaqësues i 2000 personave nga viti 2018. Nuk ka pasur ndonjë studim vijues.

Paraja është parë nga shumë si një strehë e sigurt në kohë të trazuara. Sidomos në fillim të krizës në Gjermani në Mars, sipas të dhënave të tjera nga Banka Qendrore, kërkesa për shënime dhe monedha ishte rritur ndjeshëm.

Sidoqoftë, shumë biznese filluan gjithashtu të pranojnë pagesa me karta për herë të parë, pasi njerëzit shqetësoheshin për higjenën e kartëmonedhave dhe monedhave.