Lajme

Sa të sakta janë ‘pesë arsyet për të mos u zhvendosur në Zvicër’?

Nën titullin "paraja nuk është gjithçka", një gazetë gjermane jugore bëri bujë kohët e fundit duke publikuar "pesë arsye pse nuk duhet të transferoheni në Zvicër" për punë. Cilat janë pesë pikat - dhe a janë ato të sakta?

Me një në katër banorë zviceranë të huaj, vendi ka qartësisht një fuqi tërheqëse. Shumica e kësaj bazohet në tregun e fortë të punës në Zvicër, i cili ka paga të larta në një sërë sektorësh.

Zvicra krenohet me disa nga pagat më të larta se kudo në botë.

Ata në pozicione drejtuese ose në profesione të kërkuara si IT dhe mjekësi mund të fitojnë shuma të konsiderueshme, ndërsa profesionet e tjera që mund të mos jenë aq të paguara tradicionalisht si mësuesit dhe pastruesit gjithashtu përfitojnë nga paga relativisht të larta, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Megjithatë, jo gjithçka është rozë për të huajt që vijnë në Zvicër për të punuar.

Në mesin e korrikut, gazeta gjermane Südkurier botoi një raport që synonte gjermanët që mund të duan të punojnë në Zvicër – së bashku me ata që e kanë bërë tashmë këtë.

Nën titullin “Sepse paratë nuk janë gjithçka: Pesë arsye për të mos punuar në Zvicër”, gazeta – e cila e ka selinë pak përtej kufirit gjerman në Konstanz – parashtron pesë arsye pse lëvizja në Zvicër për punë nuk është mirë.

Artikulli ka shkaktuar një bujë të lehtë në Zvicër, me tabloidin zviceran Blick, duke theksuar se disa nga pretendimet ishin të pasakta.

Ndërsa çdo listë e tillë është për nga natyra e saj subjektive, ne kemi renditur pesë pretendimet dhe kemi pasur një përpjekje për t’i zhbërë ato (ose të paktën duke i shpjeguar ato në më shumë thellësi).

Shumë jashtë orarit dhe shumë pak pushime

Është e rëndësishme të përmendet se gjithçka vjen nga perspektiva gjermane, me gazetën që krahason gjërat në Zvicër me ato në Gjermani.

Ndërsa kjo mund të mos bëjë shumë ndryshim për disa, do të jetë për të tjerët – veçanërisht kur bëhet fjalë për çështjen e orarit shtesë dhe pushimeve.

Në Zvicër, punëtorët kanë të drejtë për një minimum ligjor prej katër javësh pushim në vit.

Ndërsa kjo mund të duket e shkëlqyeshme në krahasim me vendet e tjera si Shtetet e Bashkuara, është një javë më pak se homologët e tyre gjermanë.

Südkurier u ankua gjithashtu për jashtë orarit në Zvicër, ku punëtorët pritet të punojnë shumë gjatë javëve të tyre të zakonshme të punës 40-orëshe, përcjell tutje albinfo.ch.

Duket se ka disa të vërteta në këtë – gjermanët dhe punëdhënësit gjermanë priren të shtyjnë për një respektim më të fortë të javës 40-orëshe sesa disa biznese zvicerane – por kjo do të varet gjithashtu në mënyrë dramatike nga kompania.

Sipas ligjit zviceran, ata që punojnë jashtë orarit, megjithatë, do të kenë të drejtën e një ngarkese prej 25 për qind në atë kohë, ose t’i bankojnë ato orë për pushim shtesë në të ardhmen, prandaj sigurohuni që të hulumtoni specifikat e orarit jashtë orarit në kontratën tuaj të punës.

Sigurimi shëndetësor është shumë i shtrenjtë – veçanërisht për zbritjet

Një tjetër shqetësim i madh ishte mënyra se si funksionon sistemi i kujdesit shëndetësor në Zvicër dhe sa kushton.

Ndërsa kostoja e lartë e sigurimit shëndetësor zviceran nuk është sekret, ajo që e shqetësoi veçanërisht gazetën gjermane ishte mënyra se si Zvicra trajton zbritjet e saj.

Shumica e planeve gjermane të sigurimit shëndetësor nuk kanë zbritje, ndërsa në Zvicër kjo mund të jetë mijëra franga në varësi të planit tuaj.

Megjithatë, Südkurier la të kuptohej se zbritja më e ulët është CHF2,000, e cila është pa dyshim e pavërtetë.

Niveli i një zbritjeje do të jetë për çdo person të siguruar.

Minimumi i zbritshëm në Zvicër është 300 franga zvicerane (rreth 260 €). Shuma maksimale është 2500 franga. Sa më i lartë të jetë zbritja juaj (me fjalë të tjera, sa më shumë të paguani nga xhepi juaj), aq më i ulët është primi juaj mujor, përcjell tutje albinfo.ch.

Kujdesi për fëmijët është gjithashtu shumë i kushtueshëm

Një pikë tjetër penguese ishin kostot e larta të kujdesit për fëmijët në Zvicër, gjë që e bëri atë të ndaluar për familjet me dy prindër që punojnë.

Në këtë pikë, është e vështirë të argumentosh.

Kostot e larta të kujdesit për fëmijët janë një ankesë e shpeshtë e shumë prindërve në Zvicër.

Ndërsa kjo natyrisht ndryshon në mënyrë dramatike nga kantoni në kanton, kostoja mesatare e një dite të kujdesit për fëmijët në Zvicër është 130 CHF.

Një familje mesatare zvicerane shpenzon 41 për qind të të ardhurave të saj neto për kujdesin ndaj fëmijëve, tre herë më shumë se mesatarja e OECD-së prej 13 për qind.

…dhe në fakt gjithçka është shumë e shtrenjtë

OK, e dinim që kjo po vinte.

Përveç çokollatës, djathit dhe bankave plot me para të njerëzve të tjerë, Zvicra është ndoshta më e njohur për të qenë e shtrenjtë.

Vendi është veçanërisht i kushtueshëm kur bëhet fjalë për ushqimin, pijet, hotelet, strehimin, restorantet, veshjet dhe sigurimet shëndetësore – ose pothuajse gjithçka që ju nevojitet.

Sidoqoftë, mbani në mend se ndërsa Zvicra është e shtrenjtë për banorët e saj, për njerëzit që vijnë nga jashtë, kostot e larta këtu janë tronditja përfundimtare kulturore.

Nëse punoni në Zvicër, do të fitoni paga dukshëm më të larta se shumica e vendeve të tjera – gjë që kompenson disi koston e jetesës.

Gjithashtu, shumë nga gjërat më të mira të Zvicrës janë në të vërtetë pa pagesë – nga ajri i pastër dhe nivelet e larta të sigurisë deri te peizazhet e mrekullueshme dhe rrjeti mahnitës i shtigjeve publike që ju lejojnë të eksploroni qarkun me një ritëm ecjeje.

Mësimi i gjermanishtes zvicerane është thelbësor, por i padobishëm diku tjetër

Në pikën e fundit, “Südkurier” u fut plotësisht në gjermanishten zvicerane, duke thënë se gjuha ishte e nevojshme për të lundruar në disa pjesë të shoqërisë zvicerane, por se ishte krejtësisht e padobishme diku tjetër.

“Është një gjuhë që nuk do t’ju ndihmojë askund tjetër në botë. Nuk mund ta përdorësh për të komunikuar në Azinë Lindore apo Amerikën e Jugut dhe shpesh nuk të ndihmon as në pjesë të tjera të Zvicrës”, ka shkruar autori.

Ndërsa është e vërtetë që gjermanishtja zvicerane nuk ka gjasa të jetë shumë e dobishme askund tjetër në botë, tema e gjermanishtes zvicerane kundër gjermanishtes së lartë është veçanërisht e diskutueshme, veçanërisht midis gjermanëve që janë shpërngulur në Zvicër.