Lajme

Sa udhëtarë refuzohen në kufijtë evropianë për shkak të kufirit 90 ditor?

Shumë shtetas jo të BE-së, përfshirë britanikët që nga Brexit, duhet të sigurohen që të mos e kalojnë rregullin 90-ditor në zonën BE/Shengen. Por sa njerëz janë larguar në kufijtë evropianë për shkak se kanë tejkaluar qëndrimin?

Kampionia botërore e vitit 2021 Ironman 70.3, Lucy Charles-Barclay e Britanisë së Madhe, mund të mos jetë në gjendje të marrë pjesë në garën e ardhshme të sezonit, më 21 maj në Kraichgau, Gjermani.

Arsyeja? Ajo ka përdorur tashmë 88 nga 90 ditët që mund të kalonte në zonën Shengen për një periudhë 180-ditore, tha atletja në Instagram, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Udhëtarët e jo-BE-së, të cilët që nga Brexit përfshijnë britanikët, duhet të jenë të vetëdijshëm për rregullin 90-ditor kur bëhet fjalë për vizitën në BE dhe zonën Shengen.

Njerëzit mund të udhëtojnë pa kontrolle kufitare brenda vendeve që kanë nënshkruar Marrëveshjen e Shengenit. Këto përfshijnë anëtarët e BE-së me përjashtim të Bullgarisë, Qipros, Irlandës dhe Rumanisë. Anëtarët e BE-së, Islanda, Lihtenshtajni, Norvegjia dhe Zvicra janë gjithashtu pjesë e zonës Shengen, përcjell tutje albinfo.ch.

Mbajtësit e pasaportave jo të BE-së, të cilët lejohen të vizitojnë vendet e Shengenit pa vizë, mund të qëndrojnë për maksimum 90 ditë në çdo periudhë 180-ditore, pavarësisht nga numri i shteteve ku shkojnë. Kjo do të thotë që vizitorët e shpeshtë në vendet e BE-së, si ata që kanë shtëpi të dyta atje, duhet të kontrollojnë me kujdes se sa ditë kanë ndërtuar.

Kufiri 90-ditor është menduar vetëm për vizita, kështu që personat që synojnë të bëhen rezidentë duhet të ndjekin procedura të ndryshme, përcjell tutje albinfo.ch.

Kushdo që dëshiron të qëndrojë më shumë se 90 ditë në çdo 180 duhet të aplikojë për një vizë kombëtare për vendin që synon të vizitojë.

Nëse personat që tejkalojnë qëndrimin kapen, me shumë mundësi do të urdhërohen të largohen, gjobiten apo edhe ndalohen nga zona Shengen për një periudhë kohore. Që nga Brexit, këto rregulla vlejnë edhe për qytetarët e Mbretërisë së Bashkuar, për zhgënjimin e shumë pronarëve të shtëpive të dyta në Francë dhe Spanjë.

Bashkimi Evropian planifikon të prezantojë një sistem të ri kufitar, sistemin e hyrjes/daljes nga BE, i cili do të kërkojë të dhëna biometrike, duke përfshirë imazhet e fytyrës dhe gjurmët e gishtërinjve të të gjithë pasagjerëve që hyjnë në BE, duke ndihmuar autoritetet të identifikojnë sistematikisht ata që kanë kaluar qëndrimin.

Udhëtarët refuzuan hyrjen mbi rregullin 90-ditor

Në përgjithësi, rreth 141,060 shtetasve jo-BE iu refuzua hyrja në BE në vitin 2022 për arsye të ndryshme, të cilat shpjegohen më poshtë.

Në përgjithësi, numri më i madh i refuzimeve u raportua nga Polonia (23,330), Hungaria (15,780), Kroacia (11,800) dhe Irlanda (9,240). Qytetarët ukrainas përbënin numrin më të madh të refuzimeve, siç ka ndodhur në vitet e fundit.

Sipas të dhënave të fundit të publikuara nga zyra statistikore e BE-së Eurostat, në vitin 2022 pothuajse 20,000 personave (19,290) iu refuzua hyrja në kufijtë e jashtëm të zonës Shengen, sepse ata tashmë e kanë tejkaluar kufirin 90-ditor në udhëtimet e mëparshme.

Kjo shifër ishte një rritje e lehtë krahasuar me shifrën e vitit 2019 prej 17,695. Në vitin 2020 dhe 2021 numri ra në rreth 10,000 udhëtarë të refuzuar hyrjen për shkak të kalimit të kufirit 90-ditor, por rënia mund të shpjegohet nga më pak njerëz në lëvizje për shkak të pandemisë Covid-19.

Nga 20,000 hyrjet e refuzuara në vitin 2022 për shkak të rregullit 90-ditor, më shumë se dy të tretat u ndaluan në kufijtë polakë (7,570) dhe hungarez (5,475). Kundër shumica e tyre ishin nga Ukraina, siç ndodhi në vitin 2019. Nuk është e qartë nëse këto janë regjistruar përpara se Polonia dhe Hungaria të hapnin kufijtë e tyre për qindra mijëra ukrainas që ikën nga pushtimi rus në fund të shkurtit.

Ndër vendet e mbuluara nga The Local, Italia refuzoi hyrjen për 695 shtetas jo-BE për shkak të rregullit 90/180 të Shengenit; Gjermanisë iu mohua hyrja 465; Spanja 345; Zvicra 175; Francë 170; Austria 125; Suedia 40; dhe Danimarka 30, sipas të dhënave të publikuara së fundmi.

Pavarësisht konfuzionit për britanikët pas Brexit, duket se shumica e udhëtarëve janë të paktën të vetëdijshëm për rregullin e 90 ditëve duke pasur parasysh numrin e vogël që iu refuzua hyrja.

Vetëm 195 shtetasve britanikë iu refuzua hyrja në vendet evropiane në vitin 2022 për shkak të rregullit 90 ditë. Nga këto, Zvicra refuzoi 25; Suedia, Austria dhe Danimarka nga 10; Francë 5. Shifra për Spanjën ishte “zero”, duke sugjeruar që autoritetet spanjolle nuk i kishin vënë në dispozicion të dhënat.

Për qytetarët amerikanë, numri i udhëtarëve që u kthyen në kufijtë e BE-së vitin e kaluar për shkak se kishin kaluar tashmë kufirin 90-ditor ishte 90. Shifrat ishin edhe më të vogla për kanadezët dhe australianët, por kjo ka të ngjarë të lidhet jo vetëm me një numër të ulët të udhëtarët në BE nga vende të largëta. Me fjalë të tjera, nëse ata e kanë kaluar kufirin prej 90 ditësh, nuk ka gjasa të kthehen brenda periudhës 180 ditore.

Përsa u përket udhëtarëve nga India, rregulli 90-ditor nuk vlen për ta, sepse ata kanë nevojë për vizë për të hyrë në zonën Shengen.

Arsyet e tjera që qytetarët jo-BE janë të larguara

Përveç rregullit të 90 ditëve, ka arsye të tjera pse udhëtarët që nuk janë të BE-së do të largohen në kufijtë e Evropës, duke filluar nga fakti nëse ata konsiderohen si kërcënim publik ose nëse është lëshuar një alarm rreth tyre për faktin se pasaporta e tyre mund të jetë e vjetëruar. ose nuk kanë vizë ose leje qëndrimi të vlefshme. Zyrtarisht, vizitorët jo të BE-së mund të largohen nëse nuk konsiderohen se kanë mjetet për të paguar udhëtimin e tyre, megjithatë shifrat tregojnë se vetëm 10 personave iu refuzua hyrja (të gjithë në Holandë) për këtë arsye.

Ndërsa shumica e udhëtarëve jo-BE kanë qenë të vetëdijshëm për rregullat rreth dokumenteve të vlefshme të udhëtimit, duket se shumë britanikë janë kapur jashtë që nga Brexit.

Vizitorët që hyjnë në vendet e Shengenit duhet të kenë një dokument të lëshuar në dhjetë vjet përpara datës së hyrjes dhe të vlefshëm deri në tre muaj pas datës së planifikuar të nisjes. Që nga Brexit, shumë udhëtarë britanikë, të pavetëdijshëm që pasaportat e tyre ishin të pavlefshme, janë kthyer prapa në aeroporte dhe porte.

Për shembull, Franca ua mohoi hyrjen në territorin e saj – dhe zonën Shengen – 105 shtetasve të Mbretërisë së Bashkuar, sepse ata nuk kishin dokument të vlefshëm udhëtimi.

Totali i shtetasve britanikë të larguar nga vendet evropiane për shkak të dokumenteve të pavlefshme të udhëtimit ishte 335, me 40 të cilëve iu mohua aksesi në Itali dhe 30 në Zvicër.

Në total, 1,305 shtetasve të Mbretërisë së Bashkuar iu refuzua hyrja në kufijtë e jashtëm evropianë në vitin 2022 për arsye që varionin nga qëndrimi i tepërt deri tek mungesa e vizës ose dokumentit të vlefshëm, mjetet e pamjaftueshme të jetesës ose konsiderimi i një kërcënimi publik.

Franca – e cila ka numrin më të madh të të ardhurve nga Britania e Madhe për shkak të afërsisë së saj – regjistroi numrin më të madh (440), e ndjekur nga Zvicra (150), Suedia (75), Italia (60), Gjermania (45), Danimarka (40), Austri (15). Të dhënat për Norvegjinë nuk ishin të disponueshme në kohën e publikimit.

Suedia, ku autoritetet kanë qenë nën presion për trajtimin e tyre ndaj banorëve britanikë pas Brexit, refuzoi hyrjen për 40 britanikë në vitin 2022, të cilët nuk kishin vizë apo leje qëndrimi të vlefshme.

Kur bëhet fjalë për kombësitë e tjera, rreth 1,020 qytetarë amerikanë u kthyen në kufijtë e Evropës për arsye të ndryshme në vitin 2022 dhe shifra për shtetasit indianë ishte 2,045. Vetëm 140 kanadezë u refuzuan dhe 50 shtetas australianë.