CH-Ballkani

Serbia kërkon të marrë edhe xhubletën, pas lahutës

Studiuesi shqiptar, Jaho Brahaj, ka thënë se Serbia pasi prezantoi lahutën si trashëgimi kulturore të saj në UNESCO, tash po tenton ta përvetësojë edhe xhubletën shqiptare.

“Nuk kam siguri në informacionin, por serbët po përgatisin dosjen për të futur xhubletën në objekt trashëgimie. Kanë disa fshatra shqiptarë që janë në thellësi të Serbisë. Ato duan ta fusin, por kanë hall ta fusin bashkë me Malin e Zi, sepse Mali i Zi ka popullsi shqiptare që e përdor”, ka thënë ai, përcjell albinfo.ch.

Brahaj ka treguar edhe dallimet e vogla që kanë lahuta shqiptare dhe gusles. “Pak a shumë lahuta dhe gusle janë i njëjti instrument, shoqërojnë po të njëjtën vijë melodike. Vetëm se ajo këndohet në gjuhën sllave, ndërsa në Shqipëri këndohet shqip. Dallojnë vetëm nga ana etnologjike dhe e përmbajtjes së tyre. Instrumenti i lahutës që kanë shqiptarët ka te koka në gdhendje të ndryshme objekte mitologjike ose objekte kulti që nuk i ka ajo sllave. Ka dhe të tjera që i ka lahuta shqiptare dhe ajo sllave, si koka e dhisë, gjarpri”, ka thënë ai në një emision televiziv në mediat në Tiranë.

Ndërsa e ka arsyetuar shtetin, duke thënë se në vitin 2012 ishte rënë dakord që të pritej edhe Kosova të bëhet pjesë e UNESCO-së për ta paraqitur më pas lahutën e të dy vendeve si trashëgimi kulturore të tyre.