Lajme

SHBA marrëveshje me ishujt e Paqësorit për të frenuar zgjerimin e Kinës

Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë arritur marrëveshje sigurie me vendet në ishujt e Paqësorit që shihen si një pjesë kyçe e planeve të ShBA-së për të frenuar zgjerimin territorial të Kinës.

Ishujt Marshall, ende nuk ka arritur një marrëveshje me Washington teksa siç ka njoftuar korrespondentja e Zërit të Amerikës Jessica Stone, arsyeja për këtë vonesë ka të bëjë me një marrëveshje për kompensimin e këtyre ishujve për provat bërthamore të ShBA-së atje rreth 60 vjet më parë, shkruan albinfo.ch.

Marrëveshjet me Mikronezinë dhe Palau-n janë arritur, ndërsa bisedimet me Ishujt Marshall kanë ngecur.

Presidenti David Kabua ka thënë se Republika e Ishujve Marshall ka ende një kërkesë të pazgjidhur.

“Shtetet e Bashkuara të Amerikës duhet të kuptojnë se njerëzit e Ishujve Marshall kërkojnë që çështja bërthamore të merret parasysh”, ka thënë ai.