Lajme

Të qenit prind, më shumë sfidë për nënën se për babain

Shëndeti mendor dhe mirëqenia e prindërve përmirësohen kur fëmija ose fëmijët e tyre largohen nga shtëpia, sipas një hulumtimi të sapo botuar.

Studimi i realizuar nga Christoph Becker, Isadora Kirchmaier dhe Stefan Trautmann nga Universiteti i Heidelberg zbuloi se të pasurit fëmijë ishte i lidhur me nivele më të larta të mirëqenies dhe mungesë të simptomave depresive, përcjell albinfo.ch.

Hulumtimi gjithashtu konkludoi se të qenit prind paraqet më shumë një sfidë për shëndetin mendor të nënës sesa babait.

“Kjo nuk më befason aspak”, tha Alexandra Zykunov, redaktore e Brigitte, revista më e madhe e grave në Gjermani, për Euronews.

Alexandra ishte e para në rrethin e saj të miqve që kishte fëmijë. Për shkak të kësaj, ajo nuk kishte modele të roleve në mjedisin e saj të afërt.

Ajo dhe burri i saj nuk kishin menduar shumë për idenë e ndarjes së kujdesit për fëmijët.

“Unë nuk e dija që para lindjes se do të kishte aq shumë diskutime rreth kujdesit të fëmijëve, kur fëmija arriti”, tha Alexandra.

Ajo mori në dispozicion pushimin e lehonisë tipike një vjeçare në Gjermani, ndërsa burrit të saj iu deshën dy muaj.

Pse? Për shkak se burri i saj fitoi më shumë, një skenar i zakonshëm për shumë çifte.

“Vetëm kur lindi fëmija ynë i dytë dhe kur u interesova më shumë për këtë çështje, a vura re se ky mendim është shpesh i pakuptimtë,” tha ajo.

Tani Alexandra dhe burri i saj i përmbahen modelit të prindërve 50/50 dhe bëjnë një përpjekje për të ndarë në mënyrë të barabartë përgjegjësitë e kujdesit për fëmijët.

Argumenti i saj se përse prindërimi tradicional nuk ka kuptim në një botë moderne predikohet për mundësitë që gratë kanë në dispozicion në vendin e punës moderne.

“Gratë kanë shansin të fitojnë më shumë ose edhe më shumë sesa partnerët e tyre. Do të ishte shumë më logjike nëse njeriu do të thoshte. “Unë bëj tashmë më shumë, kështu që unë zvogëloj orët e mia ose marr më shumë pushime prindërore, në mënyrë që të mos keni kaq shumë kohë, në mënyrë që të arrini të kapni”.

Dr. Klaus Preisner, një pedagog i sociologjisë në Universitetin e Cyrihut, tha: “Modeli tradicional akoma ekziston, ai madje mbizotëron në mënyrë të konsiderueshme, dhe pjesa dërrmuese e fëmijëve rriten në këtë mjedis”, përcjell albinfo.ch.