Koronavirusi: çast pas çasti

Shifrat: Sa janë rritur rastet në Zvicër

Më 21 Tetor 2020, Zyra Federale e Shëndetit Publik të Zvicrës (BAG) kishte raportuar 5,596, raste të reja të infeksionit SARS-CoV-2 për 24 orë.

Shifra më e lartë e raportuar ditore gjatë pranverës ishte 1,293. Një rritje e konsiderueshme e testimit do të thotë që shifrat e infeksionit të raportuara gjatë pranverës nuk janë të krahasueshme me numrat e sotëm.

Sidoqoftë, ndryshimi në pozitivitetin e testit po ngushtohet. Gjatë pikut në mars të vitit 2020 rreth 25% e testeve ishin pozitive. Gjatë 24 orëve të fundit 20% ishin, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Spitalet zvicerane po pranojnë më shumë pacientë me Covid-19. 115 shtesë u pranuan gjatë 24 orëve të fundit, sipas BAG. Aktualisht ka 1,049 pacientë Covid-19 në spitalet në të gjithë Zvicrën, sipas shifrave të BAG të botuara nga RTS. Në të gjithë vendin, rreth 66% e shtretërve të kujdesit intensiv janë të zëna.

Rastet e shtruara në spital në Zvicër arritën kulmin në 2,388 më 2 prill 2020 dhe numri në kujdesin intensiv arriti kulmin në 551 më 3 prill 2020. Dje, kishte 101 pacientë Covid-19 në kujdes intensiv në të gjithë vendin. Një lëvizje në kujdes intensiv normalisht ndodh 5-10 ditë pas pranimit në spital.

Në një njoftim për shtyp dje, spitali HUG i Gjenevës njoftoi se numri i pacientëve me Covid-19 ishte dyfishuar për pesë ditë duke arritur në 169, nga të cilët 20 ishin ose në kujdes të ndërmjetëm ose intensiv. Spitali tha se ishte në një situatë identike nga mesi i marsit dhe do të duhet të shkurtojë programin e tij kirurgjik dhe të rishpërndajë burimet për t’u kujdesur për pacientët Covid-19. Spitali tha se kishte planifikuar për këtë skenar.