Lajme

AI ndihmon “zbulimin” e antibiotikëve të rinj

Përdorimi i inteligjencës artificiale (AI) po provon të jetë një ndryshim i lojës kur bëhet fjalë edhe për mjekësinë

Një klasë e re e antibiotikëve për bakteret Staphylococcus aureus (MRSA) rezistente ndaj ilaçeve, e cila u zbulua duke përdorur modele më transparente të të mësuarit të thellë.

Përdorimi i inteligjencës artificiale (AI) po provon të jetë një ndryshim i lojës kur bëhet fjalë për mjekësinë me teknologjinë që tani i ndihmon shkencëtarët të zhbllokojnë antibiotikët e parë të rinj në 60 vjet.

Zbulimi i një përbërësi të ri që mund të vrasë një bakter rezistent ndaj ilaçeve që vret mijëra njerëz në mbarë botën çdo vit, mund të jetë një pikë kthese në luftën kundër rezistencës ndaj antibiotikëve.

“Ne mund të shihnim se çfarë po mësohej nga modelet për të bërë parashikimet e tyre se molekula të caktuara do të bënin antibiotikë të mirë”, tha James Collins, profesor i Inxhinierisë Mjekësore dhe Shkencës në Institutin e Teknologjisë në Massachusetts (MIT) dhe një nga autorët e studimit.

Antibiotikët e rinj ‘ndryshues’ mund të ndihmojnë në luftimin e superbaktereve rezistente ndaj ilaçeve

“Puna jonë ofron një kornizë që është efikase për kohën, burimet efikase dhe mekanikisht depërtuese, nga pikëpamja e strukturës kimike, në mënyra që nuk kemi pasur deri më sot”, thuhet në një deklaratë, përcjell albinfo.ch.

Rezultatet u publikuan sot në Nature dhe janë bashkëautor nga një ekip prej 21 studiuesish. Studimi kishte për qëllim ‘hapjen e kutisë së zezë’ Ekipi që qëndron pas projektit përdori një model të të mësuarit të thellë për të parashikuar aktivitetin dhe toksicitetin e përbërjes së re.

Të mësuarit e thellë përfshin përdorimin e rrjeteve nervore artificiale për të mësuar dhe përfaqësuar automatikisht veçoritë nga të dhënat pa programim të qartë. Ajo po aplikohet gjithnjë e më shumë në zbulimin e barnave për të përshpejtuar identifikimin e kandidatëve të mundshëm të barnave, për të parashikuar vetitë e tyre dhe për të optimizuar procesin e zhvillimit të barnave. Në këtë rast, studiuesit u fokusuan në Staphylococcus aureus rezistent ndaj meticilinës (MRSA). Infeksionet me MRSA mund të variojnë nga infeksione të lehta të lëkurës deri në kushte më të rënda dhe potencialisht kërcënuese për jetën, si pneumonia dhe infeksionet e qarkullimit të gjakut.