Koronavirusi: çast pas çasti

Shpenzimet pandemike zvicerane janë të ulëta kur krahasohen ndërkombëtarisht

Zvicra mbështeti më me sukses ekonominë e saj me shpenzime shtesë kur ishte më e nevojshme

Grupi i studimit Avenir Suisse ka llogaritur se në vitin 2020 qeveria federale zvicerane shpenzoi 5 CHF për person në ditë në pandemi, një total prej 41 milionë CHF në ditë.

Ndërsa një shumë e madhe, kjo krahasohet në mënyrë të favorshme me një numër kombesh të tjera. Për shembull, Mbretëria e Bashkuar shpenzoi 8 franga CHF për person në ditë dhe qeveria amerikane 15 CHF për person në ditë.

Një dallues i madh ishte vendosja e pagesave të pjesshme të papunësisë nga Zvicra. Kjo kushtoi më pak se pagesat e papunësisë të bëra në SHBA, të cilat duhej të mbaheshin për më gjatë. Shuarja e pagesave të pjesshme të papunësisë të Zvicrës erdhi me rreziqe më të ulëta dhe tërheqja e saj kishte më pak ndikim ekonomik, përcjell albinfo.ch.

Për më tepër, Zvicra mbështeti më me sukses ekonominë e saj me shpenzime shtesë kur ishte më e nevojshme, diçka që ishte më mirë në gjendje ta bënte për shkak të bilancit të saj të shëndetshëm kombëtar. Kombet si Italia dhe Spanja siguruan shumë më pak mbështetje në lidhje me madhësinë e ekonomive të tyre sesa Zvicra. Kjo u nxit kryesisht nga nivelet e tyre tashmë të larta të borxhit kombëtar.

Kombinimi i vendosjes së arsyeshme të mbështetjes së pjesshme të papunësisë dhe një kapaciteti për të injektuar para të mjaftueshme në ekonomi për shkak të historisë së shpenzimeve të kufizuara të qeverisë i dha Zvicrës një avantazh dhe lejoi të shpenzojë më pak në bazë të kokës së banorit.

Për të ruajtur këtë avantazh tani është e rëndësishme që Zvicra të kthehet në buxhete të balancuara, argumenton Avenir Suisse.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI