Shqipëria

Shqipëri: 97 për qind e pacientëve të hospitalizuar nga Covid, të pavaksinuar

Sikurse edhe në vendet e tjera, edhe në Shqipëri spitalet të cilat trajtojnë pacientët me Covid-19 raportojnë se kanë të bëjnë kryesisht me persona të pavaksinuar, shkruan Albinfo.ch.

Drejtoresha e Spitalit Infektiv, Najada Çomo, tha për mediat atje se nëse do të kishte një përqindje të popullatës edhe më shumë të vaksinuar, numri i personave të ardhur për të kërkuar shtrim në spital me Covid do ishte më i pakët.

“Është një trend i përditshëm me rreth 20 pacientë, që kërkojnë ndihmë mjekësore. Numri i të shtruarve në spital është e grupmoshave të ndryshme, duke nisur nga mosha 18 deri mbi 90-vjeçare. Për virusin që flitet aktualisht është Omicron, por janë edhe të infektuar të Deltës, edhe pse nuk i bëjmë të gjithë tamponët për të evidentuar specifikisht Delta apo Omicron”, tha Çomo.

Sipas saj, mbi 90 për qind e pacientëve të shtruar në spitale janë të pavaksinuar.

“Ajo që dua të theksoj është se në spital mbizotërojnë personat, që janë të pavaksinuar. Mbi 95-97% janë persona të pavaksinuar, një 2-3% janë edhe persona të vaksinuar që kanë sëmundje kronike në mënyrë të padiskutueshme dhe që ndonjëherë sëmundja e tyre kronike mund të bëhet shkak, duke kërcënuar jetën e pacientit. Ne kemi parë pacientë me të tëra llojet e vaksinave dhe asnjë vaksinë nuk mund të thuash se është vaksina që të sjellë apo nuk të sjellë në spital. Me të tëra llojet e vaksinave na kanë ardhur të sëmurë në spital, pra nuk ka ndonjë specifikë lloji i vaksinës”, theksoi Çomo.

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI