Lajme

Shqipëria ka rekord pensionistësh

Plakja e popullsisë po e rrit me shpejtësi numrin e pensionistëve në Shqipëri.

Shqipëria ka  nevojë për fonde shtesë të arkës së pensioneve. Të dhënat nga Instituti i Sigurimeve Shoqërore tregojnë se për vitin 2016 numri i personave në pension arriti në 611,544, me një shtesë prej mbi 12 mijë e 600 pensionistësh nga 2015-a.

Për pasojë, shpenzimet ndaj përfituesve u rritën me 4,5 miliardë lekë vitin e kaluar, ose rreth 32 milionë euro.

Sipas “Monitor”, në harkun kohor të gjashtë vjetëve, numri i pensionistëve u rrit me 12,6%, ose 68,491 persona.

Në vitin 2010, statistikat zyrtare të ISSH-së raportonin 543,053 pensionistë, ndërsa në fund të vitit 2016 u raportuan 611,544 të tillë.

Sipas të dhënave që i përkasin harkut kohor 2010-2016, ritmet e rritjes së numrit të pensionistëve u zgjeruan pas 2012-ës. Në dy vjetët e mëparshme numri i tyre është rritur për pak më shumë se 5 mijë persona, por në vitin 2013 në skemë janë shtuar mbi 16 mijë pensionistë, më 2015 mbi 15 mijë pensionistë. Ritmet janë ulur dy vjetët e fundit, për shkak të reformës së re pensionale, që zgjati moshën e daljes në pension për 6 muaj për gratë.

Në fillim të vitit 2017, popullsia e Shqipërisë, sipas INSTAT, ishte 2,876,591 persona, ndërsa numri i pensionistëve këtë vit, sipas ISSH, ishte 611,544. Për rrjedhojë, të moshuarit në moshë pensioni përbënin 24% të popullsisë së vendit.

Plakja e popullsisë sot është një fenomen botëror dhe një nga arsyet kryesore të reformimeve të skemave të pensionit.