Shqipëria

Shqipëria nis për Turqi ekipin e ndihmës prej 53 personash

Në përbërje të këtij janë 53 persona, personel mjekësor dhe specialistë të kërkim-shpëtimit, ka njoftuar Ministria e Mbrojtjes e Shqipërisë.

Ekipi shqiptar i ndihmës është nisur drejt Turqisë, e cila po përballet me situatë të rëndë pas tërmetit që e goditi mëngjesin e sotëm.

Në përbërje të këtij janë 53 persona, personel mjekësor dhe specialistë të kërkim-shpëtimit, ka njoftuar Ministria e Mbrojtjes e Shqipërisë, përcjell Albinfo.ch.

Ministri i Mbrojtjes, Niko Peleshi, në ceremoninë e përcjelljes së ekipit shqiptar tha se Turqia është vend që e ka mbështetur Shqipërinë vazhdimisht, kështu që, sipas tij, në njëfarë mënyre ky është kthim i kontributit.

“Por, edhe nëse një fatkeqësi do t’i ndodhë një vendi tjetër, Shqipëria jonë e vogël do të tregojë se është gjithmonë e gatshme që kapacitetet e veta t’i verë në dispozicion, sepse në emergjencë apo solidaritet ne jemi tashmë pjesë edhe e Mekanizmit Evropian të Mbrojtjes Civile, ku nuk jemi vetëm për të marrë, por edhe për të dhënë”, tha ai.

Turqia e kishte ndihmuar Shqipërinë menjëherë pas tërmetit të 26 nëntorit të vitit 2019, duke dërguar ekipe të posaçme dhe mjete që u angazhuan në operacionet e kërkim-shpëtimit, si dhe ndihma të tjera si çadra, ushqime, batanije.

Më pas, qeveria turke ka financuar një projekt prej 42 milionë eurosh për ndërtimin e 522 banesave për banorët e prekur nga tërmeti në zonën e Kurbinit në Shqipëri./Albinfo.ch