Lajme

Rritje e ndjeshme e fuqisë së huaj punëtore në Gjermani

Numri i punonjësve të huaj me punë STEM në Gjermani është rritur ndjeshëm gjatë dekadës së fundit. Një studim i ri zbulon se nga e kanë origjinën punëtorët, ku po vendosen dhe si po kontribuojnë në ekonomi.

Studimi i ri nxjerr në pah kontributin që shtetasit e huaj kanë dhënë në fuqinë punëtore – veçanërisht në profesionet STEM (shkencë, teknologji, inxhinieri dhe matematikë), një akronim i njohur si MINT në Gjermani.

“Një mrekulli e vogël gjermane e emigracionit”, kështu e përshkruan revista e biznesit WirtschaftsWoche fenomenin e rritjes së numrit të punonjësve në profesionet teknike dhe shkencore nga jashtë, shkruan The Local.

“Fabrika e planifikuar e Intel pritet të krijojë deri në 20,000 vende të reja pune vetëm në Magdeburg. Në Gjermani, një vend me mungesë të punëtorëve të kualifikuar?

Ky është një problem. Por një studim nga Instituti i Ekonomisë Gjermane (IW), i cili është ekskluzivisht në dispozicion të WirtschaftsWoche, tregon se çfarë kontributi të rëndësishëm ka tashmë imigracioni. Në 10 vjetët e fundit Gjermania ka përjetuar një mrekulli imigracioni, megjithëse relativisht të vogël”.

Sipas studimit, numri i të punësuarve nga jashtë në profesionet STEM në Gjermani është rritur me rreth 190 për qind nga rreth 70,000 në fund të 2012-ës, në pothuajse 202,000 profesionistë në fund të 2022-ës.

132,000 punonjës të huaj shtesë – me punë të tilla si specialistë IT, inxhinierë industrialë dhe shkencëtarë – kontribuojnë me rreth 16 miliardë euro në vit në Gjermani, zbuloi hulumtimi. Përqindja e të huajve brenda STEM është pothuajse dyfishuar brenda 10 vjetëve nga 6.5 në 12.7%, përcjell albinfo.ch.

Në përgjithësi, punësimi në profesionet STEM në Gjermani u rrit nga mbi një milion në më shumë se një milion e gjysmë, një rritje prej gati 50%.

Nga vijnë punëtorët – dhe në cilat zona po vendosen?

Imigrimi nga vendet joanëtare të BE-së në fuqinë punëtore STEM të Gjermanisë është veçanërisht i lartë. Ajo është katërfishuar nga mbi 30,000 në 2012 në pothuajse 122,000 deri në fund të 2022-ës. Konkurruesi kryesor për vendet e origjinës është India me një rritje prej 635% – nga 3,750 në mbi 27,500 punëtorë të kualifikuar në fund të 2022.

Njerëzit nga Amerika Qendrore dhe Jugore janë të radhës, duke u rritur nga 2,310 në 2012 në 9,870 punëtorë në 2022. Afrika e Veriut është vendi i tretë me origjinë më të lartë – duke shkuar nga 1,270 punëtorë STEM në 2012 në 8,050 në një dekadë, shkruan The Local.

Një pamje e ngjashme shfaqet midis inxhinierëve. Këtu, përqindja e të huajve në Gjermani u rrit nga 6 në 10.5% midis 2012 dhe 2022. Por ka dallime të mëdha rajonale. Përqindja e të huajve në profesionet e inxhinierisë është veçanërisht e lartë në Starnberg (27.4%), distriktin Main-Taunus (22.3%), Mynih dhe zona përreth (22.6%) dhe Berlin (19%).

Është një pamje e përzier në Gjermaninë Lindore. Pjesa e të huajve në punët inxhinierike është shumë më e ulët në Mecklenburg-Pomerania Perëndimore (3.9%), por në Brandenburg është pothuajse dy herë më e lartë në 7.4%.

Bie në sy edhe distrikti Ilm në Turingi, ku pjesa e inxhinierëve të huaj është rritur nga nën pesë për qind në mbi 22% në 10 vitet e fundit. Sipas autorëve të studimit, kjo është për shkak të të diplomuarve të shumtë të TU Ilmenau dhe kompanive të huaja që ngrihen atje, përcjell albingo.ch.

Shembulli i uzinës Tesla në Grünheide në rrethin Oder-Spree tregon se kompanitë e mëdha ndërkombëtare po përforcojnë trendin. Atje, përqindja e inxhinierëve të huaj u rrit papritur pasi prodhuesi i makinave ngriti dyqanin.

Nëse kjo pritet gjithashtu në Magdeburg apo Dresden, ku kompanitë e çipave Intel dhe TSMC duan të lansojnë, mbetet për t’u parë. Në fund të vitit 2022, përqindja e të huajve në profesionet inxhinierike në Magdeburg ishte vetëm 4.7%.

Ndërkohë, Gjermania po vazhdon shtytjen e saj për të rritur imigracionin nga jashtë për të ndihmuar në lehtësimin e mungesës së punëtorëve.

Në qershor, qeveria miratoi një ligj të ri të imigracionit të kualifikuar, i krijuar për të shkurtuar burokracinë dhe për të inkurajuar më shumë imigrim nga jashtë, shkruan The Local.