Lajme

Si mund të ndalojë çokollata ndryshimin e klimës?

Në një fabrikë me tulla të kuqe në qytetin port gjerman të Hamburgut, lëvozhgat e kokrrave të kakaos shkojnë në njërin skaj dhe nga ana tjetër del një pluhur i zi i mahnitshëm me potencialin për të kundërshtuar ndryshimet klimatike.

Substanca, e quajtur biochar, prodhohet duke ngrohur lëvozhgat e kakaos në një dhomë pa oksigjen në 600 gradë Celsius (1,112 Fahrenheit).

Procesi mbyllet në gazrat serrë dhe produkti përfundimtar mund të përdoret si pleh, ose si përbërës në prodhimin e betonit “të gjelbër”.

Ndërsa industria e biokarburanteve është ende në fillimet e saj, teknologjia ofron një mënyrë të re për të hequr karbonin nga atmosfera e Tokës, thonë ekspertët.

Sipas Panelit Ndërqeveritar të OKB-së për Ndryshimet Klimatike (IPCC), biochar mund të përdoret potencialisht për të kapur 2.6 miliardë nga 40 miliardë tonë CO2 të prodhuara aktualisht nga njerëzimi çdo vit.

Por rritja e përdorimit të tij mbetet një sfidë.

Amazonia

“Ne po e kthejmë ciklin e karbonit”, i tha AFP Peik Stenlund, CEO i Circular Carbon në fabrikën e biokarbonit në Hamburg.

Fabrika, një nga më të mëdhatë në Evropë, merr dorëzimin e predhave të përdorura të kakaos nëpërmjet një rrjeti tubash gri nga një fabrikë fqinje e çokollatës, transmeton albinfo.ch.

Biochari bllokon CO2 që përmbahet në lëvozhgë — në një proces që mund të përdoret për çdo bimë tjetër.

Nëse lëvozhgat e kakaos do të hidheshin si normalisht, karboni brenda nënproduktit të papërdorur do të lëshohej në atmosferë ndërsa dekompozohej.

Në vend të kësaj, karboni është i sekuestruar në biochar “për shekuj”, sipas David Houben, një shkencëtar mjedisor në institutin UniLaSalle në Francë.

Një ton biokarburant – ose qymyr bio – mund të rezervojë “ekuivalentin e 2.5 deri në tre ton CO2”, tha Houben.

Biochar ishte përdorur tashmë nga popullatat indigjene në Amerikë si pleh përpara se të rizbulohej në shekullin e 20-të nga shkencëtarët që hulumtonin tokat jashtëzakonisht pjellore në pellgun e Amazonës.

Struktura befasuese e ngjashme me sfungjerin e substancës rrit të korrat duke rritur thithjen e ujit dhe lëndëve ushqyese nga toka.

Në Hamburg, fabrika është e mbështjellë me erën e dobët të çokollatës dhe ngrohet nga nxehtësia e lëshuar nga tubacionet e instalimit.

Produkti përfundimtar derdhet në thasë të bardhë për t’u shitur fermerëve vendas në formë kokrriza.

Një nga ata fermerë është Silvio Schmidt, 45 vjeç, i cili rrit patate pranë Bremenit, në perëndim të Hamburgut. Schmidt shpreson se biochari do të ndihmojë “për t’i dhënë më shumë lëndë ushqyese dhe ujë” tokave të tij ranore.

Kostoja e karbonit

Procesi i prodhimit, i quajtur pirolizë, prodhon gjithashtu një vëllim të caktuar biogazi, i cili rishitet në fabrikën fqinje. Në total, 3,500 ton biokar dhe “deri në 20 megavat orë” gaz prodhohen nga uzina çdo vit nga 10,000 ton predha kakao.

Metoda e prodhimit megjithatë mbetet e vështirë për t’u shkallëzuar deri në nivelin e imagjinuar nga IPCC.

“Për të siguruar që sistemi ruan më shumë karbon sesa prodhon, gjithçka duhet të bëhet në nivel lokal, me pak ose aspak transport. Përndryshe nuk ka kuptim,” tha Houben.

Dhe jo të gjitha llojet e tokës janë përshtatur mirë me biochar. Plehrat janë “më efektive në klimat tropikale”, ndërsa lëndët e para për prodhimin e tij nuk janë të disponueshme kudo, tha Houben.

Kostoja mund të jetë gjithashtu penguese në “rreth 1,000 euro (1,070 dollarë) për ton — kjo është shumë për një fermer”, shtoi ai.

Për të përdorur më mirë pluhurin e fuqishëm të zi, Houben tha se do të duhej të gjenin aplikacione të tjera. Sektori i ndërtimit, për shembull, mund të përdorë biokarburantin në prodhimin e betonit “të gjelbër”.

Por për të sjellë një fitim, biznesi i biokarburanteve ka ardhur me një ide tjetër: shitjen e certifikatave të karbonit.

Ideja është që t’u shiten certifikata kompanive që kërkojnë të balancojnë emetimet e tyre të karbonit duke prodhuar një sasi të caktuar biokarburanti.

Me përfshirjen e biochar në sistemin shumë të rregulluar të certifikatave të karbonit evropian, “ne po shohim rritje të fortë në sektor”, tha CEO Stenlund. Kompania e tij po kërkon të hapë tre vende të reja për të prodhuar më shumë biokarburant në muajt e ardhshëm.

Në gjithë Evropën, projektet biochar kanë filluar të shumohen. Sipas federatës së industrisë së biokarburanteve, prodhimi pritet të dyfishohet në 90,000 tonë këtë vit krahasuar me vitin 2022.