Lajme

Gjermani: Si mund të tërhiqen punëtorë e huaj në zonat rurale?

Kompanitë e vogla dhe të mesme në zonat më rurale të Gjermanisë përballen me sfida të mëdha, pasi mungesa e fuqisë punëtore po ndihet gjithnjë e më shumë në fshat.

Por Kunjan Patel, një inxhinier 30-vjeçar nga India, gama e gjerë e opsioneve të karrierës për inxhinierët që i duket më tërheqëse në Lindjen e Württemberg, është një zonë që ndodhet një orë me makinë në lindje të Shtutgartit, në shtetin jugperëndimor të Baden-Württemberg.

“Ky është një rajon i mirë për inxhinierët. Ka shumë kompani interesante këtu dhe secila kompani ka stilin e saj individual”, u shpreh ai, shkruan DW.

Rreth 450,000 njerëz jetojnë në Württemberg Lindor, një zonë dy herë më e madhe se Berlini. Rajoni krenohet me shumë kompani të suksesshme, mes tyre më shumë se 300 firma në prodhimin e veglave, inxhinierinë mekanike dhe të impianteve.

Kjo e bën atë një nga shumë rajone gjermane që janë mjaft rurale, por ekonomikisht të rëndësishme. Sipas qeverisë gjermane, rajonet rurale përbëjnë rreth gjysmën e produktit të brendshëm bruto (PBB) të vendit, i cili ishte rreth 3.9 miliardë euro (4.1 miliardë dollarë) në 2022, përcjell albinfo.ch.

Të rinjtë lëvizin nga fshati në qytete, popullsia e shumë zonave rurale plaket edhe më shpejt se ajo e zonave urbane. Kjo do të thotë se fshati duhet të tërheqë punëtorë jo vetëm nga zonat urbane, por edhe nga jashtë.

Megjithatë, punëtorëve migrantë u mungojnë lidhjet familjare që i bëjnë shumë gjermanë vendas të kthehen në rajonet rurale sapo të vendosen. Ata gjithashtu mund të ngurrojnë të lëvizin në zona me perspektiva të pasigurta karriere dhe të shqetësohen për një jetë sociale më pak të kënaqshme mes një popullsie etnikisht më pak të larmishme dhe më konservatore.

Universitetet lokale luajnë një rol kyç në rekrutimin e të diplomuarve të huaj

Patel punon në teknologjitë e ndriçimit Richter, një prodhues i sistemeve të ndriçimit të nivelit të lartë me bazë në Heubach, një qytet me 10,000 banorë. Sipas kompanisë, ajo ka 110 punonjës nga 34 vende.

Patel iu bashkua Richter-it në vitin 2019. Ai u punësua pasi vizitoi kompaninë me një grup studentësh ndërkombëtarë në Universitetin e afërt të Aalen, ku Patel ndoqi një diplomë master.

Bindja e studentëve ndërkombëtarë për të qëndruar pas diplomës së tyre është një nga mënyrat më efektive për të tërhequr të diplomuar të huaj në rajon, thotë Markus Schmid i Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë në Württemberg Lindor. Ndryshe, ai tha për DË, veçanërisht kompanitë e vogla dhe të mesme në rajon kanë pak mënyra për të tërhequr vëmendjen e aplikantëve potencialë nga jashtë.

Ky është më pak problem për kompanitë e mëdha globale me bazë në rajon, pasi ato mund të përballojnë fushata luksoze rekrutimi dhe kanë një markë të fortë punëdhënësi.

“Për momentin, ne mund të plotësojmë nevojat tona për punëtorë të kualifikuar, edhe për shkak të aktiviteteve tona në tregun ndërkombëtar të punës”, tha për DW Georg von Erffa, kreu i burimeve njerëzore të korporatave në Zeiss, një firmë e madhe optike me seli në Württemberg Lindor, përcjell albinfo.ch.

Kompanitë e vogla duhet të zhvillojnë qasjen e tyre

Me shumë më pak burime në dispozicion të tij, Bernd Richter, pronari i ndriçimit Richter, duhej të gjente mënyrat e tij për të ndërtuar dhe mbajtur fuqinë punëtore të ndryshme të kompanisë së tij – ndonjëherë me përpjekje të konsiderueshme personale: Herë pas here, ai madje pret punonjës të rinj në familjen e tij në shtëpi.

Qasja e Richter për punësimin, thotë ai, është “të mos përjashtohet kurrë asgjë”. Të qenit në gjendje të flasë gjermanisht, për shembull, nuk është një kriter eliminues për të. Gjuha zyrtare e punës në Richter është anglishtja, për të kënaqur shumë Kunjan Patel, i cili thotë se mësimi i gjermanishtes ka qenë sfida më e madhe e të jetuarit në Gjermani. Në Richter, punonjësve u ofrohen edhe mësime gjermanisht falas.

Kryebashkiaku i Heubach, Joy Alemazung, thotë se ai dëshiron që emigrantët të ndihen jo vetëm të toleruar, por edhe të pranuar në qytet.

“Nëse nuk ndihem ndryshe kur dikush flet me mua, ndihem si në shtëpinë time”, tha Alemazung për DW. Ai mund të bazohet në përvojën e tij, pasi është zhvendosur nga Kameruni në Gjermani si student, përcjell albinfo.ch.

Jeta e gjallë e shoqërive të vendeve rurale mund të ndihmojë në nxitjen e pranimit të emigrantëve, thotë Alemazung, pasi u ofron të ardhurve dhe vendasve mundësi për t’u përzier. Në këtë drejtim, zonat rurale kanë një avantazh ndaj qyteteve, argumenton ai.

Kunjan Patel thotë se është i kënaqur me stilin e jetës që ofron East Württemberg.

“Jeta sociale është e mirë”, tha ai për DW, me shumë ngjarje si brenda dhe jashtë punës. Patel gjithashtu i pëlqen ecja në Alb. E dua verën në Alb”, thotë ai.

Ky duhet të jetë një lajm i mirë për shefin e tij. Siç thotë Bernd Richter, tërheqja e punëtorëve në Württemberg Lindor është në fund të fundit një çështje për të gjetur “kush do të përmbushej vërtet këtu”, përcjell albinfo.ch.