Tematike

Si të mbani të ulëta faturat e energjisë në Austri?

Reshjet e para të borës tashmë kanë goditur Alpet, që mund të nënkuptojë vetëm një gjë - dimri është në rrugën e tij. Ja se si të kurseni para në faturat e energjisë në Austri ndërsa jemi në fillim të sezonit të ngrohjes.

Ulni temperaturën e ngrohjes

Ulja e ngrohjes mund të ketë një ndikim të madh në faturat e energjisë. Por në një vend të ftohtë si Austria, mund të ndikojë gjithashtu në mirëqenien e njerëzve.

Kjo është arsyeja pse shumë po zgjedhin një kompromis dhe ulin temperaturën e ngrohjes qendrore me vetëm një ose dy grade, transmeton Albinfo.ch.

Harald Proidl, kreu i departamentit të Eko-Energjisë dhe Efiçencës së Energjisë në E-Control, tha për Ëiener Zeitung: “Vetëm një gradë më pak temperaturë dhome rezulton në kursime prej pesë deri në gjashtë përqind, në varësi të standardit të ndërtesës.”

Proidl thotë se 21 gradë është temperatura më e mirë e kursimit të energjisë për ngrohje në një shtëpi ose apartament. Megjithatë, për shumicën e njerëzve, 23 gradë është mjedisi ideal për shëndetin dhe mirëqenien.

Rishikoni pajisjet elektrike

Familjet janë plot me pajisje elektrike që thithin energji – ndonjëherë pa nevojë.

Frigoriferët janë një nga fajtorët kryesorë dhe mund të bëhen kursime të mëdha duke rritur pak temperaturën pa kompromentuar sigurinë ushqimore.

Temperatura e rekomanduar për një frigorifer është midis zero dhe pesë gradë, me katër gradë shpesh të referuara si numri magjik.

Ekspertët thonë gjithashtu se shkrirja e ngrirësit në baza të rregullta mund të ndihmojë në kursimin e energjisë. Nëse akulli brenda një ngrirës është më shumë se 3 cm i trashë, është koha për shkrirje. Temperatura ideale për një frigorifer është -18 gradë.

Për më tepër, fikja e pajisjeve si një sistem PlayStation, Xbox ose altoparlantësh në prizë mund të kursejë ndjeshëm energjinë dhe të reduktojë faturat e energjisë elektrike.

Nëse është e mundur, shkëputni këto pajisje kur nuk janë në përdorim ose investoni në një prizë elektrike që mund të fiket.

Një frigorifer mund të përdorë vërtet shumë energji, veçanërisht nëse nuk është i mirëmbajtur mirë. (Foto nga nrd në Unsplash)

Përdorni më pak lavatriçen

Ashtu si frigoriferët dhe ngrirësit, pjatalarësit dhe lavatriçet janë sende shtëpiake thelbësore, por ato gjithashtu përdorin shumë energji.

Eksperti i E-Control Proidl tha: “Nëse e përdorni lavatriçen ose pjatalarësen vetëm dy herë në javë në vend të katër herë, kjo zvogëlon konsumin e energjisë elektrike me dy kilovat orë.”

Thjesht duke qenë më i vëmendshëm me mënyrën se si përdoren këto pajisje mund të bëjë një ndryshim.

Kalo te kokat e dushit që kursejnë energji

Shumë ekspertë të energjisë thonë se kursimet mund të bëhen duke kaluar në një kokë dushi më efikase ndaj energjisë (e njohur edhe si koka dushi eko).

Këto pajisje mund të kursejnë rreth 20 deri në 30 për qind të ujit për dush, që përkthehet në kursime të mëdha energjie me ujë të nxehtë. Qeveria Federale Austriake po rekomandon gjithashtu që njerëzit të ulin temperaturën e ujit kur bëjnë dush për të kursyer më tej energjinë dhe për të kursyer para.

Kokat e dushit me efikasitet energjie mund të merren lehtësisht në dyqanet e pajisjeve si Obi, Bauhaus dhe Lagerhaus.

Izoloni shtëpinë/apartamentin

Investimi në izolim (i njohur edhe si rinovimi termik i ndërtesave në Austri) është një mënyrë e shkëlqyer për të kursyer energji dhe për të ndjerë ngrohtësi ndërsa jeni në shtëpi.

Faqja e internetit e Qeverisë Federale austriake thotë se një shtëpi e izoluar mirë mund të zvogëlojë nevojën për energji me 40 për qind. Si rezultat, ka fonde në dispozicion për individët dhe bizneset për të përmirësuar pronat e tyre përmes izolimit.

Skema e qeverisë mund të mbulojë deri në 30 për qind të kostove për punë të tilla si rinovimi ose zëvendësimi i dritareve dhe dyerve të jashtme dhe izolimi i mureve ose tavaneve të jashtme.

Shumë njerëz në Austri kanë pyetur nëse përdorimi i një ngrohës elektrik në vend të radiatorëve të gazit mund të kursejë para në faturat e energjisë këtë dimër, siç raportohet nga The Local.

Por në një raport të fundit nga ORF, ngrohësit elektrikë u përshkruan si me “efikasitet të përgjithshëm shumë të dobët”. Kjo për shkak se energjia elektrike prodhohet në termocentrale që prodhojnë emetime dhe ngrohësit elektrikë nuk e ruajnë nxehtësinë e tyre për një kohë të gjatë pasi janë fikur.

Në vend të kësaj, një sobë me djegie druri rekomandohet si një alternativë më e lirë për ngrohjen elektrike ose me gaz.

Çfarë thotë tjetër qeveria?

Deri më tani, qeveria federale austriake ka shmangur bërjen e kërkesave të ashpra ndaj publikut për të kursyer energjinë, pavarësisht frikës për mungesa të mundshme të gazit këtë dimër.

Në vend të kësaj, qeveria kohët e fundit nisi fushatën “Misioni 11” për të ndihmuar banorët e vendit të reduktojnë konsumin e energjisë me njëmbëdhjetë për qind. Qëllimi është të prezantojmë “ndryshime të vogla në sjelljen tonë” në mes të krizës globale të energjisë.

Si pjesë e nismës, qeveria njoftoi disa këshilla për t’i mbajtur shtëpitë më të ngrohta, për të kursyer energji dhe për të përmirësuar efikasitetin.

Këshilla kryesore përfshin reduktimin e ngrohjes së brendshme me dy gradë, shkurtimin e dusheve në katër minuta, fikjen e pajisjeve elektrike në rrjet dhe kalimin në transportin publik.