Lajme

Si të shmangni mashtrimet me qira në Zvicër

Qiramarrësit në Zvicër kanë të drejtë ligjore të kundërshtojnë qiranë e tyre fillestare brenda 30 ditëve nga fillimi i qirasë

Mediat frankofone në Zvicër raportuan në fund të vitit 2020 mbi praktikat e paligjshme të përdorura nga pronarët e ndërtesave për të ngarkuar më shumë qiramarrësit e tyre. Ja se si t’i shmangni këto mashtrime.

Truku është i njëjtë në dy rastet në fjalë.

Qiramarrësit në Zvicër kanë të drejtë ligjore të kundërshtojnë qiranë e tyre fillestare brenda 30 ditëve nga fillimi i qirasë. Sfida mund të bazohet në rritjen e bërë nga qiraja e mëparshme nga pronari, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Pyetja e lexuesit: Si mund ta sfidoj qiranë time në Zvicër?

Prandaj, në dy raste të ndryshme, pronarët e ndërtesave përgatitën marrëveshje false të qirasë me qiramarrësit realë ose fiktivë për t’i bërë qiramarrësit e rinj të besonin se nuk kishte rritje të qirasë.

Sidoqoftë, qiramarrësi i ri në fakt po mashtrohej duke paguar një rritje të konsiderueshme të qirasë së tij, për të cilën ai nuk ishte në dijeni.

Disa këshilla praktike për të shmangur rënien në një kurth të tillë:

  1. Njihni pronarin e banesës suaj

Në faqen e regjistrit të tokës, duke futur adresën e banesës suaj, mund të mësoni falas emrin e pronarit të ndërtesës.

Kjo do t’ju lejojë të siguroni që keni të bëni me pronarin e vërtetë (një person privat, një kompani sigurimesh, etj.). Ju mund të dëshironi të kërkoni në google në pronarin për të parë nëse ai ka qenë subjekt i ankesave për mashtrim të botuara në media.

  1. Bëni kontakt me ish-qiramarrësin duke kërkuar identitetin e tij dhe duke i bërë pyetje specifike në lidhje me banesën

Preferoni një apartament për të cilin mund të keni pasur kontakte me ish-qiramarrësin.

Në të vërtetë, kur vizitoni apartamentin, do të keni mundësinë të pyesni se cila është qiraja aktuale.

Duke vepruar kështu, ju do të dini se cila qira duhet të paraqitet në formën zyrtare që duhet t’ju jepet (shih pikën 4a) më poshtë).

  1. Zbuloni për qiranë e apartamenteve të tjera në ndërtesë

Nëse sapo keni arritur në Zvicër, mësoni rreth çmimeve të qirasë në qytetin në të cilin sapo keni lëvizur.

Në të vërtetë, çmimi i një apartamenti me tre dhoma në Gjenevë nuk është i njëjtë në Jura dhe as në St. Gallen.

Gjithashtu, në varësi të rretheve të të njëjtit qytet, qiratë mund të ndryshojnë.

Njihni të drejtat tuaja

  1. a) Formulari zyrtar i aprovuar: Kur nënshkruani kontratën e qirasë, duhet t’ju jepet një formular që përmend qiranë e paguar nga ish qiramarrësi.
  2. b) Sfidimi i qirasë fillestare: keni 30 ditë nga dorëzimi i çelësave (neni 270 CO) për të kontestuar qiranë fillestare me Komisionin e Qirasë dhe Qiradhënies.

Qiraja mund të kontestohet për një rritje abuzive të qirasë në krahasim me atë që paguan ish qiramarrësi, por është gjithashtu e mundur të kontestohet një qira e pandryshuar.

Zbuloni për të drejtat tuaja gjatë 30 ditëve të para pas dorëzimit të çelësave, para se të jetë tepër vonë.

Disa pronarë insistojnë që t’ju sigurojnë marrëveshjen e qirasë në origjinal vetëm pas 30 ditësh për t’ju parandaluar të përdorni këtë të drejtë.

Këmbëngulni për marrjen e marrëveshjes, nëse ata refuzojnë, kapni me qira dhe Komisionin e qirasë.

Përmbledhje

Ne e kuptojmë se në shumë raste për shkak të mungesës së apartamenteve ose vështirësisë për të gjetur apartamentin tuaj “ëndërr”, ju mund të mos keni kohë për të ndërmarrë hapat 1-4 sepse ato nuk mund të jenë mundësi reale për shkak të mungesës së kohës.

Sidoqoftë, mos harroni, midis kohës që aplikoni për apartament dhe kohës së marrë nga agjencia për të bërë një zgjedhje midis qiramarrësve të mundshëm (e cila shpesh duhet të miratohet nga pronarët), ju mund të jeni në gjendje të paktën të kontrolloni disa nga këto pikët.

Nuk ka gjithashtu asnjë detyrim për të marrë apartamentin edhe nëse keni aplikuar për të, derisa dhe nëse nuk keni nënshkruar marrëveshjen e qirasë.

Më në fund kujdes nga kushtet e disa agjencive të pasurive të patundshme që ju kërkojnë një gjobë nëse aplikoni për apartament, por mos e merrni kur qiramarrja juaj të jetë miratuar.

Kjo këshillë u përgatit nga Renuka Cavadini dhe Angela Carvalho nga Page & Partners


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI