Lajme

Si të zbuloni nëse paguani shumë qira në Vjenë

Ekspertët vlerësojnë se 80% e qiramarrësve në ndërtesat e vjetra po paguajnë më shumë sesa duhet në Vjenë.

Qiratë e lira të Vjenës i kanë zili shumë banorë të tjerë të qytetit dhe shumë banorë që kërkojnë të marrin me qira një pronë lakmojnë një nga Altbau (ndërtesa të vjetra) të famshme të kryeqytetit me tavan të lartë.

Këto përgjithësisht përkufizohen si ndërtesa që datojnë para Luftës së Dytë Botërore.

Përveç që duken bukur, ligjet e qirasë nënkuptojnë gjithashtu se këto ndërtesa të vjetra mund të jenë më të lira për të jetuar gjithashtu, shkruan The Local.

Qyteti i Vjenës ka një kalkulator të qirasë që ju lejon të përcaktoni se sa qira duhet të paguani dhe për të parë nëse duhet të rimbursoheni.

Rregullat e kontrollit të qirasë zbatohen vetëm për ndërtesat në Vjenë më të vogla se 131 m2 të ndërtuara para vitit 1945. Rregullat e kontrollit të qirasë ndryshojnë në secilin prej shteteve federale të Austrisë, përcjell albinfo.ch.

Rreth 80 për qind e qiramarrësve në Vjenë ‘po paguajnë shumë’

Sipas agjentes së pronave, Vana Doranoviç, nga Tristar Immobilien, rreth 80% e qiramarrësve në këto ndërtesa në Vjenë po paguajnë shumë.

“Si shembull, duke supozuar se po merrni me qira një apartament 120 metra katror në një ndërtesë të vjetër, e cila është ndërtuar para datës 8 maj 1945, duhet të kushtojë 5,81 € për metër katror – që është rreth 697 € neto në muaj. pa TVSH-në dhe kostot e funksionimit”, u shpreh ajo.

Doranoviç tha gjithashtu se qiramarrësit mund të paguanin edhe më pak nëse kishin një kontratë qiraje të kufizuar, ose nëse jetonin në katin e dytë pa ashensor për shembull, shkruan The Local.

Pra, le të themi se e keni futur qiranë tuaj në kalkulator dhe keni gjetur se e keni paguar qiranë tuaj për vite me radhë.

Si mund ta zbuloni?

Ka disa kompani në Vjenë të cilat do të marrin përsipër raste individuale dhe do të përpiqen të ulin qiranë që paguani, që mund të nënkuptojë që ju të rimbursoni qiranë tuaj nëse keni paguar shumë.

Kjo është e mundur edhe pasi të largoheni nga prona juaj. Në vitet e fundit ka pasur raporte për këto kompani që shkojnë derë më derë për të bërë biznes.

Megjithatë, qyteti i Vjenës paralajmëroi për përdorimin e këtyre bizneseve në vitin 2018. Nëse fitoni, ata mund të marrin një pjesë të konsiderueshme të parave të rimbursuara, nga 30% e plaçkës në gjysmën, përcjell albinfo.ch.

Gazeta austriake Der Standard raportoi vitin e kaluar se disa madje kërkojnë komision për qiranë që do të kurseni në të ardhmen, nëse ato janë të suksesshme.

Gazeta citon Ëalter Rosifka nga Dhoma e Punës, i cili thotë se kohët e fundit ka marrë një ankesë nga një qiramarrës i cili ka marrë 11,000 euro qira të mbipaguar – 8,000 euro nga të cilat janë mbledhur nga financuesi i procesit gjyqësor.

Megjithatë, këto kompani operojnë mbi bazën ‘pa fitim-pa tarifë’, që do të thotë se nuk do të duhet të paguani asgjë nëse aplikimi për uljen e qirasë nuk është i suksesshëm. Dhe nëse dikush nga ky lloj biznesi vjen duke ju tingëlluar në derën tuaj, mund të jeni të sigurt që ndoshta po paguani shumë qira, shkruan The Local.

Shoqata e Qiramarrësve

Një tjetër opsion është Mietervereinigung. Kjo është një shoqatë qiramarrësish e cila kushton rreth 60 € në vit për anëtarësim në Vjenë (ajo operon edhe në shtetet e tjera federale të Austrisë).

Pasi të jeni anëtar ju mund të shkoni tek ata për ndihmë. Ata do t’ju ndihmojnë të kërkoni mbrapsht qiranë tuaj nëse keni paguar tepër, dhe gjithashtu mund t’ju ndihmojnë me problemet e qirasë si myku, kontratat ose lyerja.

Opsioni i tretë është që qiramarrësit të shkojnë vetë në bordin e arbitrazhit. Megjithatë, gazeta Der Standard paralajmëron se kjo nuk është “e lehtë”, përcjell albinfo.ch.

‘Kostoja e të jetuarit këtu është e mrekullueshme’

Një gjë është e sigurt, ligjet e qirasë në Vjenë nënkuptojnë se shumë njerëz mendojnë se mund të përballojnë një apartament qendror në Altbau që nuk do të mund ta merrnin kurrë me qira në qytete të tjera.

Një ish-amerikan që jeton në Distriktin e Parë të Vjenës tha për The Local: “Kam jetuar në disa qytete të mëdha duke përfshirë Nju Jorkun dhe Amsterdamin dhe kostoja e jetesës këtu është e mrekullueshme. Ajo që paguaj gjithsej këtu për një apartament në qendër është vetëm pak më shumë se sa do të kisha paguar për një dhomë në një apartament të përbashkët me tre dhoma gjumi në Brooklyn”, shkruan The Local.