Lajme

Sindikatat zvicerane vendosin në listën e zezë punëdhënësit që praktikojnë diskriminimin e pagave

Organizata ombrellë e sindikatave Travailsuisse hapi një faqe informuese të enjten, duke inkurajuar punonjësit të raportojnë në mënyrë anonime kompanitë që nuk respektojnë Aktin Federal për Barazinë Gjinore, përcjell albinfo.ch.

Kompanive me më shumë se 100 punonjës u është kërkuar të kryejnë analiza të pagave të barabarta që nga korriku 2020. Deri më 30 qershor 2023 ata duhet t’i komunikojnë gjetjet e tyre punonjësve.

Sipas Travailsuisse, megjithatë, nuk ka pasur asnjë mbikëqyrje zyrtare të procesit të analizës dhe nuk janë vendosur sanksione ndaj shkelësve të ligjit – pikërisht arsyeja pse sistemi i raportimit anonim po lansohet.

“Lista e zezë bën të mundur sanksionimin e kompanive që shkelin ligjin dhe të cilat deri më sot nuk ishin penalizuar”, sipas Véronique Rebetez, sekretare e sindikatës Syna.

“Duke siguruar ekzekutimin efektiv të analizës së pagave të barabarta, ne po ndërmarrim një hap të vogël, por domethënës, drejt pagave më të barabarta”, tha Marcel Bayard i sindikatës SCIV.

Travailsuisse vlerëson se mesatarisht gratë fitojnë midis 8 dhe 9 për qind më pak se burrat në të njëjtat pozicione, që nënkupton një humbje të të ardhurave prej 9,412 frangash në vit.