Lajme

Sistemi zviceran i votimit elektronik është përmirësuar

Një sistem i ri i propozuar i votimit online në Zvicër ka ende nevojë për përmirësime teknike, sipas një raporti nga ekspertë të pavarur, përcjell albinfo.ch.

Kancelaria Federale, e cila mbikëqyr votimin elektronik në emër të qeverisë, tha se sistemi që po zhvillohej nga Swiss Post në pronësi shtetërore ishte përditësuar ndjeshëm që nga viti 2019, por kërkoheshin përmirësime të mëtejshme.

Një seri e parë e raporteve të ekzaminimit identifikoi të meta në lidhje me protokollin kriptografik, i cili ndihmon për të siguruar verifikueshmërinë duke ruajtur sekretin e votës. Ekspertët kritikuan gjithashtu mangësitë në dokumentacionin e aspekteve të sigurisë, tha kancelaria të mërkurën.

Ata i dhanë nota të mira kodit burimor dhe vunë në dukje se asnjë nga sulmet e hakerëve të kryer gjatë një testi ndërhyrjeje nuk ishte i suksesshëm.

Kancelaria urdhëroi ekzaminimin e sistemit të votimit elektronik të Postës Zvicerane korrikun e kaluar. Është pjesë e një ridizajnimi të planifikuar të provave të votimit elektronik pas vitesh përpjekjeje të dështuara, përcjell tutje albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI