Lajme

Spitalet zvicerane kundërshtojnë reformën në çmime

Spitalet zvicerane po luftojnë kundër një reforme të përcaktimit të çmimeve për qëndrimet në spital. Në një letër të hapur për ministrin e Shëndetësisë Alain Berset, ata kanë kërkuar pezullimin e projektit që sipas tyre rrezikon kujdesin ndaj pacientëve.

Elementi qendror i kësaj reforme planifikon të zbatojë për të gjitha spitalet normën që korrespondon me kostot e spitaleve 30% më të lira, tregojnë të mërkurën në një deklaratë të përbashkët për shtyp Spitalet Zvicerane (H+), Aleanca e Spitaleve Pediatrike të Zvicrës (Allkids) dhe organizata e Mjekësisë Universitare Zvicerane (unimedsuisse), shkruan RTS.

Kjo qasje nuk bën dallim midis spitaleve të mëdha që ofrojnë një spektër të gjerë shërbimesh dhe menaxhojnë urgjencat dhe institucione të vogla që specializohen në disa trajtime. Ai penalizon spitalet pediatrike dhe spitalet universitare që trajtojnë raste komplekse dhe jofitimprurëse dhe garanton kujdesin për të gjithë pacientët.

Ekzistojnë rregullore që lejojnë kompensimin e tarifave financiare shtesë. Por kjo nuk ka asnjë efekt, tregojnë tre organizatat. Këto suplemente duhet të negociohen me siguruesit shëndetësorë. Dhe i takon spitaleve që të ofrojnë prova për këto tarifa shtesë. Megjithatë, rezervat e kapacitetit, të tilla si mbajtja e një shërbimi neonatal, janë veçanërisht të vështira për t’u llogaritur, përcjell albinfo.ch.

Nëse reforma do të zbatohej siç është, spitalet nuk do të mund të garantonin më sigurinë e kujdesit për të gjithë pacientët. Në Gjermani, një ndryshim i ngjashëm çmimi çoi në një krizë masive të kujdesit shëndetësor.

Nënshkruesit e letrës – rreth njëzet spitale kantonale, H+, Allkids dhe unimedsuisse – kërkojnë pezullimin e reformës. Zvicra duhet së pari të analizojë situatën në Gjermani dhe më pas t’i besojë një mandat të ri që i përgjigjet roleve të ndryshme të spitaleve. Ky diskutim duhet të bëhet me kompanitë e sigurimeve shëndetësore, spitalet dhe kantonet, shkruan RTS.