Lajme

Statistikat javore: Rritje e rasteve me 41 % në Zvicër

Vaksinat dhe imuniteti natyror kanë dobësuar lidhjen midis infeksionit dhe sëmundjes së rëndë

Këtë javë, 42,518 raste të reja të Covid-19 u raportuan në Zvicër, 41% më shumë nga 30,254 të regjistruara një javë më parë. Në bazë mesatare lëvizëse 7-ditore, numri i rasteve të reja ditore ishte 6,074. Numrat ditorë të rasteve nuk janë larg kulmit të dimrit të kaluar.

Deri më tani, numra të ngjashëm të lartë të rasteve nuk janë përkthyer në të njëjtin nivel shtrimi në spital dhe vdekje si dimri i kaluar. Vaksinat dhe imuniteti natyror kanë dobësuar lidhjen midis infeksionit dhe sëmundjes së rëndë, përcjell albinfo.ch.

Sidoqoftë, numri i pacientëve po rritet dhe Qeveria Federale ka paralajmëruar kantonet që të përgatisin spitalet e tyre për ardhjen e më shumë pacientëve Covid. Të enjten, presidenti zviceran Guy Parmelin u shkroi kantoneve duke i paralajmëruar që të përgatiteshin për një rritje të numrit, raportoi RTS.

Këtë javë, u regjistruan 368 pranime në spitale Covid-19, një shifër që ka të ngjarë të rritet në rreth 550 sapo mbledhja e të dhënave të arrijë realitetin. Kjo do të përfaqësonte një rritje prej 25% në krahasim me javën e kaluar.

Vdekjet nga Covid, ndonëse larg nivelit të dimrit të kaluar, janë gjithashtu në rritje. 72 vdekje u raportuan këtë javë, një numër që ka gjasa të rritet në rreth 95 sapo të vijnë të dhënat. Kjo shifër është 55% mbi nivelin e javës së kaluar, përcjell tutje albinfo.ch.

Philippe Eckert, kreu i spitalit CHUV në Lozanë, i tha RTS se situata po përkeqësohet. Ka pasur një rritje të ndjeshme të pacientëve. Katër pacientë me Covid ishin në kujdes intensiv (ICU) pesë ditë më parë. Tani janë 12. Rritja ka qenë e shpejtë dhe spitali tashmë është shumë i zënë, tha ai.

Këtë javë, dy pacientë me Covid u transferuan nga spitali Morges në CHUV, raportoi RTS. Spitalet po shqyrtojnë gjithashtu shtyrjen e operacioneve jo urgjente.

Zvicra aktualisht ka 863 vende në rast intensiv me 160 të lira, afërsisht 1 për 50,000 banorë. Me një raport kaq të lartë, vetëm një përqindje e vogël e rasteve duhet të jenë serioze për të mbetur pa kapacitet. Aktualisht, pacientët me Covid-19 zënë 22% të totalit të shtretërve të ICU, me pacientë të tjerë që zënë 59% të tjerë, duke lënë vakant 19% (160).

Mos vaksinimi mbetet një tipar kyç i atyre që përfundojnë në spital me Covid-19. Në të gjithë Evropën mund të shihet një korrelacion i qartë midis shkallës së vdekjes nga Covid dhe shkallës së ulët të vaksinimit. Përsa i përket vaksinimit, Zvicra (67%) mbetet diku në mes, duke u rritur me më pak se 0.3 pikë përqindje këtë javë. Normat e vaksinimit në Evropë variojnë nga 89% (Portugali) në 22% (Bullgari). Gjatë 7 ditëve të fundit, ka pasur 9 vdekje për milion në Portugali dhe rreth 120 për milion në Bullgari. Gjatë rrjedhës së pandemisë, Bullgaria ka humbur 0.4% të popullsisë së saj nga Covid-19 sipas shifrave zyrtare dhe 0.7% bazuar në një vlerësim të vdekjeve të tepërta.