Lajme

Studim: Përdorimi i biçikletave në Zvicër është rritur shumë nga pandemia

Për dallim nga format e tjera të transportit, përdorimi i biçikletave është rritur ndjeshëm gjatë bllokimit. Një studim i lidhjes ETH Cyrih Mobisexternal zbuloi se në disa ditë gjatë bllokimit, çiklistët mbuluan tre herë numrin e kilometrave në krahasim me vjeshtën 2019. Dhe se përdorimi i tyre po shumfishohet.

Një studim zbulon se çiklistët mbuluan distanca më të gjata gjatë bllokimit dhe se përdorimi i biçikletave është rritur shumë në Zvicër, transmeton albinfo.ch.

Përderisa kërkesat për transport publik janë reduktuar gjatë bllokimit të pjesshëm të Zvicrës, përdorimi i biçikletave u rrit në gjithë vendin, thuhet në një studim të fundit në Zvicër, i lidhjes ETH Cyrih Mobisexternal. Por, pranimi më i madh i çiklizmit në gjithë vendin do të varet nga vendimet e mëtejshme politike dhe planifikimi i transportit.

Ernst Leuthold, pronari i një dyqani të biçikletave në Bernë, nuk mund t’u besojë syve.

“E mahnitshme të shohësh të gjithë këta njerëz që nuk kanë qenë me biçikletë për vite me radhë dhe pastaj papritmas ndiejnë nevojën për ta bërë këtë”, deklaroi ai.

Daniel Schärer, drejtori i lidhjes 2roues Suisseexternal, tha: “Gjatë bllokimit, punëtoritë e riparimit të dyqaneve me biçikletë ishin jashtëzakonisht të zënë”.

Dhe, ka të ngjarë që shitjet e biçikletave të ndërpriten gjatë muajve të ardhshëm, shtoi ai.

Shumica e këtyre klientëve të rinj ndoshta zbuluan çiklizëm për argëtim, ndërsa në shtëpi. Por “ka pa dyshim të tjerë që iu drejtuan biçikletave, biçikletave të veçanta elektrike, për të shkuar në punë”, shtoi ai.

Nëse përdorimi i biçikletave do të vazhdojë të rritet, ka shumë të ngjarë që njerëzit, të cilët kombinojnë çiklizmin me format e tjera të transportit, pasi shumica e popullsisë punojnë larg shtëpive të tyre. Për shembull, kjo mund të përfshijë çiklizmin në stacion në mëngjes dhe marrjen e një treni për të punuar dhe më pas bërjen e njëjtë gjatë rrugës për në shtëpi, transmeton albinfo.ch.

 

Biçikleta është kthyer

Jörg Beckmann, një sociolog transporti dhe drejtor i lidhjes Mobility Academyexternal, është i bindur që udhëtarët mund të kthehen në forma të tjera të transportit. Rritja e shpejtë e shitjeve në biçikletë gjatë bllokimit është një shenjë e mundshme e kësaj.

Për dallim nga format e tjera të transportit, përdorimi i biçikletave është rritur ndjeshëm gjatë bllokimit. Një studim i lidhjes ETH Cyrih Mobisexternal zbuloi se në disa ditë gjatë bllokimit, çiklistët mbuluan tri herë numrin e kilometrave në krahasim me vjeshtën 2019. Dhe se përdorimi i tyre po shumfishohet. /Albinfo.ch