Shkurt.ch

Studimi: Zvicra është përfituesi më i madh i qasjes së tregut të BE-së

Tregu i vetëm evropian nxit të ardhurat e qytetarëve evropianë dhe Zvicra – e cila nuk  është një anëtar i Bashkimit Evropian, por është i lidhur me të nëpërmjet marrëveshjeve dypalëshe dhe nga kjo përfiton më së shumti.

Një studim kërkimor gjerman ka thënë se përkatësia në zonën më të madhe ekonomike në botë rritë të ardhurat për frymë të anëtarëve të saj me një mesatare prej rreth 840 eurosh (958 franga) në vit, sipas studimit të botuar sot nga lidhja e jashtme e Fondacionit Bertelsmann. Për zviceranin, shuma është 2,914 €.

Zvicra është ndjekur nga Luksemburgu (2.834 euro) dhe Irlanda (1.894 euro). Belgët, austriakët dhe holandezët janë gjithashtu ndër përfituesit kryesorë të tregut të brendshëm. Anëtarët themelues Franca (1,074 €) dhe Gjermania (1,046 €) nuk janë as në top 10-shen. Fitimet e të ardhurave janë më të ulëta në vendet më pak konkurruese, si Spanja, Portugalia dhe Greqia, ku rritja vjetore mesatare e pagave varion nga 400 € 600 për person, shkruan Swissinfo, përcjell Albinfo.ch.

Përkundër këtyre dallimeve rajonale, tregu i brendshëm është “nxitësi kryesor i prosperitetit tonë”, sipas Aart de Geus, president i Fondacionit Bertelsmann. “Jo të gjithë përfitojnë në të njëjtën mënyrë, por të gjithë fitojnë.”

Studimi vlerëson se tregu i vetëm i futur në vitin 1993 rrit të ardhurat e qytetarëve evropian me 420 miliardë euro në vit në të gjithë BE. Gjermania përfiton më shumë (86 miliardë euro). Në përgjithësi, midis fituesve janë vendet dhe rajonet me një orientim të fortë të eksportit dhe një industri të fortë.

Autorët e studimit ia atribuojnë këtë dukuri mungesës së tarifave dhe pengesave të tjera, të cilat rezultojnë në një rritje të tregtisë. Rritja e konkurrencës gjithashtu ka një efekt pozitiv mbi prodhimin dhe çmimet, si dhe uljen e kostove.

Sipas fondacionit gjerman, tregu i brendshëm ende ka potencial të madh për përfitime të tjera të prosperitetit, veçanërisht në aspektin e shërbimeve.

Duke iu referuar Brexit, studimi parashikon që një tërheqje e plotë e Mbretërisë së Bashkuar nga tregu i brendshëm europian do ta godiste vendin fort. Kjo është veçanërisht e vërtetë për rajonin e Londrës dhe banorët e rajoneve industriale dhe inovative në Mbretërinë e Bashkuar jugore.

Qeveria zvicerane ka miratuar një marrëveshje të përkohshme me Britaninë për aksesin në tregun e punës zviceran. Ajo do të zbatohet vetëm në rast të një largimi të çrregullt të Britanisë nga Bashkimi Evropian.