Lajme

Studiuesja britanike fiton çmimin më të lartë shkencor zviceran

Specialistes së teorisë së materialeve, Nicola Spaldin, iu dha çmimi Marcel Benoist këtë vit për hulumtimin e saj të thellë mbi multiferroics - një klasë e re e substancave që mund të veprojnë si magnet dhe të reagojnë në fushat elektrike

“Ajo ka hedhur themelet për një ruajtje të dhënash ultra të shpejtë dhe me efektshmëri të energjisë”, njoftoi të enjten Benoist. Lindur në Angli në vitin 1969, Spaldin dha mësim në Universitetin e Kalifornisë përpara se të bëhej profesoreshë në Institutin Federal të Teknologjisë Zvicerane ETH Zurichexternal në vitin 2011, përcjell albinfo.ch.

Falë punës së saj të parë, “pajisjet elektronike tani mund të pajisen me një arkitekturë plotësisht të re dhe efikasitet më të lartë të energjisë. Aplikimet e mundshme janë kompjuterë ultrafastikë, kujtime të vogla të të dhënave ose matje precize mjekësore”, shpjegoi fondacioni.

Spaldin u urua në Bernë të enjten nga këshilltari federal Guy Parmelin, ministri përgjegjës për kërkimin. Ajo tha se vlerësoi “kushtet e shkëlqyera” për kërkime në Zvicër. Çmimi është me vlerë 250,000 CHF (254,313 $), përcjell albinfo.ch.