Lajme

10-vjeçarja nga Berna fitoi konkursin e pikturës “Galileo Comp19″ në Zvicër

Është bërë e ditur se 10-vjeçarja Julina Smid nga Berna fitoi konkursin e pikturës Galileo Comp 19  në Zvicër. Ajo do t’ i japë emrin e saj një sateliti Galileo të dërguar në hapësirë në vitin 2021, transmeton albinfo.ch.

Julina Smid u zgjodh fituese në Zvicër nga një juri e përbërë nga përfaqësues nga delegacioni i BE-së në Zvicër dhe Principata e Lihtenshtajnit, Zyra Federale e Rrugëve (FEDRO), Qendra Hapësinore Zvicerane dhe një artist zviceran.

Duhet theksuar se 264 fëmijë të shkollës fillore morën pjesë në këtë konkurs nga e gjithë Zvicra.

Konkursi i pikturës i organizuar nga Komisioni Evropian ishte i hapur për fëmijë nga Zvicra, Norvegjia dhe Kroacia këtë vit. Zvicra është përfshirë në programin evropian të navigimit satelitor Galileo që nga viti 2014.

Si rezultat i konkursit, një satelit Galileo që do të lëshohet vitin e ardhshëm do të marrë emrin e Julinës. Fituesi i konkursit mori një certifikatë dhe një model me cilësi të lartë të satelitit Galileo në një shkallë prej 1:25.

Galileo është një sistem global navigimi satelitor evropian dhe koha që mundëson pozicionimin e saktë në gjithë botën. Ndër të tjera, synohet të zvogëlojë varësinë nga GPS i SHBA-së ose GLONASS rus. Zvicra është përfshirë në këtë që nga viti 2014 përmes një marrëveshjeje bashkëpunimi.