Shkurt.ch

SVP e vendos emigracionin në zemër të zgjedhjeve të vitit 2019

Programi politik. Kjo parti e artikulon fjalimin e saj të fushatës mbi të huajt. Në te ka të mirë dhe të keqe. Dhe liria e lëvizjes duhet të hiqet.
Kthimi tek burimet. SVP ka ndryshuar dukshëm strategjinë e saj pas disfatës së zjarrtë të iniciativës saj për së vetëvendosje, në mujain nëntor. Nuk ka më shumë diskutime ligjore mbi parësinë e ligjit kombëtar, kundrejt të drejtës ndërkombëtare, shkruan “24 Heures”, përcjell Albinfo.ch.
Për zgjedhjet federale të vitit 2019, pala kthehet në temën mistike, të kuptueshme për të gjithë: Emigracionin. Ajo mbajti shumicën e prezantimeve të udhëheqjes së SVP-së, që të enjten në Bernë e paraqiti programin e saj politik 2019-2023.
“Jeta e përditshme në Zvicër është shënuar nga trenat e mbushur me njerëz dhe rrugëve të mbipopulluara, nga aplikantët për azil të grumbulluar në vendet publike dhe nëpër stacione, ka theksuar Albert Rösti, kryetar i SVP-së. Një numër në rritje i punëtorëve mbi moshën 50-vjeçare nuk po mund të gjejnë punë dhe të diplomuarit e rinj vështirë se e gjejnë punën pas trajnimit të tyre “.
“Ne nuk duam një Zvicër prej 10 milionë banorësh”
Dekori është hedhur. Dhe gjuha është e njëjtë si ajo që çoi në jehonën e nismës së SVP -së “Kundër imigrimit masiv” të 9 shkurtit 2014. Para së gjithash, të huajt që vijnë nga BE-ja, të shumtë, të cilët ua marrin punën banorëve të papunë dhe mbingarkojnë infrastrukturën, shkruan “24 Heures”, përcjell Albinfo.ch.
Për SVP-në, kjo është e gabuar. Partia me keqardhje thkeson edhe një herë se teksti i saj është shmangur në një “absurditet burokratik të papërshkrueshëm”. Ajo i referohet detyrimit që kompanitë të reklamojnë vende të lira në zyrat e papunësisë.
Por SVP nuk ankohet kësaj radhe për “elitën politike” që do të bllokonte planet e saj. Ajo bazohet në nismën e saj të re të SVP-së, të njohur si “kufizimi”, e cila ka në plan të denoncojë marrëveshjen për lëvizjen e lirë të personave me BE-në. Ajo përfundoi me më shumë se 100,000 nënshkrime, shkruan “24 Heures”, përcjell Albinfo.ch.
Aktualisht po shqyrtohet nga Këshilli Federal dhe do të dërgohet në Parlament. Interesante, SVP e bën atë një levë qendrore të fushatës së saj politike për zgjedhjet. Shumë më tepër se denoncimi i marrëveshjes institucionale me BE-në, ndaj të cilave ajo gjithmonë ka luftuar dhe që shkakton trazim në Bernë.
Me sa duket, SVP konsideron – mkësoj si SP-ja për këtë çështje – se kjo marrëveshje tashmë është e vdekur. Pra, nuk ka shumë fitim politik për të xhiruar një varr. Të dyja promovojnë idetë e saj dhe çekiçin si Albert Rösti: “Ne nuk duam një Zvicër prej 10 milion banorësh”.
Nëse bie lëvizja e lirë e personave me BE-në, do të jetë e nevojshme të kalojnë marrëdhëniet bilaterale dhe qasja e lehtësuar në tregun e brendshëm europian. Një problem i madh ekonomik për Zvicrën? “Jo,” thotë udhëheqësi i grupit të SVPsë, Thomas Aeschi. Vetëm të bëjë si Kanada që ka një menaxhim autonom të emigracionit dhe marrëveshje sektoriale me BE-në, shkruan “24 Heures”, përcjell Albinfo.ch.
“SVP përsërit se nuk është kundër emigracionit, por se ky i fundit duhet të jetë i kufizuar në persona, ekonomia e të cilëve ka nevojë. Dhe emigrantët e mirë janë ata që respektojnë vlerat zvicerane. Të këqijat? Janë emigrantët ekonomikë dhe azilkërkuesit të cilët peshojnë në llogaritë sociale.
Për slloganin e saj të fushatës, SVP ka zgjedhur: “Liria dhe siguria”. Pse liria? Sepse sipas këshilltarit nacional Peter Keller, zviceranët janë në një gjendje të “gjysmë-skllavërisë” për shkak të taksave, tarifave ose detyrimeve të tjera, shkruan “24 Heures”, përcjell Albinfo.ch.
“Gjashtë muaj në vit po kalojmë vetëm për të ushqyer shtetin, që ushqehet me taksat e detyrueshme që paguajnë”.
Nënkryetari, Céline Amaudruz, vë në një jelek të verdhë para se të denoncojë këtë barrë tatimore të papërballueshme në klasën e mesme. Ajo vë në dukje se kostoja sociale e Konfederatës është rritur nga 14 në 22,6 miliarda midis viteve 2000 dhe 2016.
Cilat janë objektivat zgjedhore të partisë së parë zvicerane për këtë vjeshtë? Kryeatri i saj, Albert Rösti, deklaron: “Ne kemi mbledhur 29.4 për qind të votave në vitin 2015. Do të ishte reale të arrinim të njëjtin rezultat”, shkruan “24 Heures”, përcjell Albinfo.ch.
Në Këshillin sjtetëror, SVP-ja shpreson të fitojë një apo dy vende të tjera. Por zgjedhjet nuk duhet të ndryshojnë ndjeshëm profilin e SVP-së. Është një gjigant në Parlament me 65 vende dhe një xhuxh në Këshillin shtetëror me 5 vendet e saj.