Lajme

Tarifat BE-Kinë, shqetësojnë prodhuesit gjermanë të makinave

Bashkimi Evropian pritet të publikojë një listë të përkohshme të tarifave të planifikuara të importit për automjetet elektrike kineze në qershor, pas një hetimi të nisur tetorin e kaluar nëse prodhuesit kinezë të makinave kanë marrë subvencione që shtrembërojnë tregun në dëm të prodhuesve të makinave të BE-së.

Komisioni Evropian, krahu ekzekutiv i BE-së, thotë se ka gjetur “prova të mjaftueshme” se importet e automjeteve të reja elektrike me bateri nga Kina ishin rritur ndjeshëm me 14% që kur nisi hetimin e saj dhe se shumë prej këtyre importeve kishin marrë subvencione nga qeveria në forma e lehtësimit të taksave ose transferimit të drejtpërdrejtë të fondeve.

Nëse BE-ja vazhdon me vendosjen e tarifave, sa të larta duhet të jenë ato për të pasur një ndikim të dukshëm dhe për të penguar eksportuesit kinezë të automjeteve elektrike?

Një studim sugjeron se ato taksa duhet të jenë në intervalin 40-50% që kjo të ndodhë. Megjithatë, BE-ja po vlerëson kundërmasat e saj të mundshme bazuar në rregullat e Organizatës Botërore të Tregtisë, të cilat vendosin shtrirjen e mundshme të tarifave në 15-30%.

Importet e BE-së të EV nga Kina u hodhën nga 1.6 miliardë dollarë (1.5 miliardë euro) në 2020 në 11.5 miliardë dollarë në 2023, duke përbërë 37% të të gjitha importeve të EV në bllok, tha Rhodium Group.

Prodhuesit gjermanë të makinave, të cilët janë jashtëzakonisht të varur nga tregu kinez, janë veçanërisht të zhurmshëm në kundërshtimin e tyre ndaj kundërmasave të BE-së nga frika se mund të nxisin një hakmarrje të shpejtë kineze.

“Ju mund të qëlloni veten shumë shpejt në këmbë”, u tha së fundmi gazetarëve CEO i BMW, Oliver Zipse.

BMW importon Mini EV të prodhimit kinez dhe iX3 në Evropë dhe varet nga të ardhurat e krijuara nga biznesi i saj kinez. Kina është tregu i vetëm më i madh i BMW, duke zënë gati një të tretën e shitjeve totale në tremujorin e parë të 2024-ës.

Në një takim me analistët, Zipse tha: “Ne nuk mendojmë se industria jonë ka nevojë për mbrojtje”, duke shtuar se operimi në baza globale u jep prodhuesve të mëdhenj të automjeteve një avantazh industrial. “Ju lehtë mund ta rrezikoni atë avantazh duke vendosur tarifa importi”.

Rivalët gjermanë të BMW-së, Volkswagen dhe Mercedes-Benz, gjithashtu varen shumë nga të ardhurat nga biznesi i tyre kinez.

Volkswagen paralajmëroi se detyrimet e mundshme në përgjithësi mbartnin një rrezik të caktuar.

“Ka gjithmonë një lloj hakmarrjeje”, tha Thomas Schäfer, CEO i markës Volkswagen, në samitin e fundit të së ardhmes së makinave të Financial Times.

CEO i BMW, Zipse, ka hedhur poshtë idenë se mbikapaciteti kinez ishte në qendër të mosmarrëveshjes.

“Hetimi kundër subvencioneve kundër Kinës është e kundërta e asaj që presim. Mbi gjysma e shitjeve të makinave kineze në Evropë janë nga kompani jokineze. Tarifat janë masa mbrojtëse që na dëmtojnë në thelb. Pjesa e tregut të prodhuesve kinezë në Gjermani dhe Evropë është më pak se 1%. Europa nuk po përmbytet me produkte kineze dhe nga frika po përpiqemi të mbyllim kufijtë”.

Beatrix C. Keim, drejtoreshë e Zhvillimeve të Biznesit dhe Projekteve në Kinë me Qendrën për Kërkime Automobilistike (CAR), pajtohet se mbikapaciteti nuk është një problem.

“Tregu kinez i makinave nuk është ende i ngopur dhe tani me një shkëmbim në automjete të reja me energji (NEV) kapacitetet e prodhimit do të transferohen nga makinat me motor me djegie të brendshme në NEV”, tha ajo për DW përmes emailit.

Ajo thekson se qeveria kineze ka marrë gjithashtu hapa për të kufizuar licencat e prodhimit, të cilat, së bashku me zhdukjen e disa startupeve NEV, “është një tregues se qeveria po i ndalon disa kompani”.

Ekziston një frikë në rritje midis prodhuesve evropianë të makinave se masat ndëshkuese që synojnë Kinën mund të shkaktojnë një spirale hakmarrjesh kokë më kokë. Duke pasur parasysh varësinë nga Kina dhe ekspozimin që vjen me të, politikëbërësit e BE-së duken gjithnjë e më shumë nën presion për të peshuar me kujdes përgjigjen e tyre për të shmangur çdo përshkallëzim.

“Të mirat dhe të këqijat shkojnë në drejtimin që t’i thuhet jo tarifave për automjetet elektrike nga Kina për shkak të rrezikut që Kina mund të hakmerret,” tha për DW Gabriel Felbermayr, drejtor i Institutit Austriak të Kërkimeve Ekonomike.

Dhe duket se loja tit-për-date tashmë është duke u zhvilluar. Në një deklaratë të postuar në X, Dhoma e Tregtisë e Kinës grupi lobues i BE-së (CCCEU), tha se kishte marrë informacion se qeveria kineze mund të vendoste tarifa deri në 25% për makinat e importuara me motorë të mëdhenj.

Tarifat më të larta do të godasin BMW dhe Mercedes-Benz, të cilat eksportojnë SUV dhe sedanë luksozë në Kinë.

Megjithatë, Keim i CAR thotë se kundërmasat kineze nuk do të synojnë domosdoshmërisht makinat evropiane, por më tepër “komponentët e automobilave ose zona të tjera të ndjeshme industriale”, siç janë makineritë.

Përveç kësaj, tha ajo, mund të ketë “një rritje të tarifave për importet e luksit, e cila me të vërtetë do të dëmtonte më së shumti prodhuesit gjermanë të pajisjeve origjinale”./DW