Jeta në Zvicër

Të papunëve të moshuar duhet t’u kursehet ndihma sociale

Nëse kjo dështon, personat e papunë më të moshuar duhet të marrin përfitime shtesë në vend të ndihmës sociale

Shërbimet plotësuese në vend të ndihmës sociale: Kjo është ajo që kërkon Konferenca Zvicerane për Ndihmë Sociale (SKOS) për të papunët më të moshuar. Propozimi mund të zbatohet shumë shpejt ligjërisht dhe financiarisht i qëndrueshëm, thonë nga SKOS duke iu referuar dy mendimeve, shkruan “Blick”, përcjell Albinfo.ch.

Vetëm një në shtatë persona të moshës mbi 55-vjeçare mund ta gjej sërish një punë me një pagë të mjaftueshme për ekzistencë. Me qëllim që këta njerëz të mos dalin përfundimisht nga tregu i punës dhe të detyrohen në ndihmë sociale, ata duhet të vendosen në tregun e punës pasi të jenë moduluar nga sigurimi i papunësisë.

Kjo është ajo që kërkon Konferenca Zvicerane për Ndihmë Sociale (SKOS). Dhe ajo shkon edhe një hap më tej: Nëse kjo dështon, personat e papunë më të moshuar duhet të marrin përfitime shtesë në vend të ndihmës sociale, informon më tej Albinfo.ch.

SKOS thekson se kjo nuk ka të bëjë me një pension të hershëm. Shërbime plotësuese duhet të marrin vetëm ata që vazhdojnë të kërkojnë një punë dhe kanë punuar për një kohë të gjatë para modulimit.

Shërbimet plotësuese do të trajtonin më mirë se sa sot personat më të moshuar të papunë. Në të njëjtën kohë ata do të mbroheshin nga varfëria, ka pohuar bashkëpresidenti i SKOS, Felix Wolffers (61), pas kërkesës së mediave, transmeton Albinfo.ch.

SKOS gjithashtu ka bërë llogaritjet e kostos. Në Zvicër për çdo vit tatimohen rreth 4.000 persona të moshës 57-, deri 62-vjeçare. Sipas llogaritjeve të një firme këshilluese të pavarur, kostot shtesë të shërbimeve plotësuese do të përbënin një shumë neto prej 25 milionë frangave. Kostoja mesatare vjetore për periudhën 2020-2029 është llogaritur në 298 milionë franga, njofton Albinfo.ch.

Nga ana tjetër, shpenzimet për ndihmën sociale mund të kursenin vetëm rreth 140 milionë franga. Në këtë mënyrë, kostot shtesë do të arrinin në rreth 160 milionë franga. Sistemi i ri mund të parandalojë që personat ta dobësojnë kursimin e tyre pensional në një fazë të hershme, duke rezultuar në kursimet e shërbimeve plotësuese të AHV prej 133,8 milionë frangash, në një periudhë pothuajse 21 vjeçare.

Një avantazh tjetër politik: Sipas SKOS, skema e propozuar do të përmirësojë situatën për personat që jetojnë në Zvicër, por do të parandalojë eksportin e energjisë në BE, informon Albinfo.ch. Vetëm ata që kanë mbushur moshën 57-vjeçare, janë në gjendje të ndërmjetësojnë dhe janë të regjistruar në zyrën rajonale të punësimit.