Qatar 2022

Tifozet femra ndihen të sigurta në Kupën e Botës në Katar falë konsumit të reduktuar të alkoolit

Shumë mbështetës ishin të shqetësuar me idenë që Kupa e Botës të zhvillohet në një vend konservator si Katari, ku shitja e alkoolit është shumë e kufizuar, por për disa tifoze femra kjo ka çuar në një përvojë më të sigurt në turne, raporton Reuters.

“Unë prisja një vend shumë të rrezikshëm për gratë. Nuk mendoja se do të isha e sigurt këtu … nga ardhja këtu, nuk ndodhi kështu; si një fanse femër udhëtuese mund të them se jam ndierë shumë e sigurt.” Tifozja e Anglisë, Ellie Molloson, tha për Reuters.

Molloson, e cila është ambasadore e një fushate për të trajtuar seksizmin në futboll të quajtur “HerGameToo”, tha se babai i saj kishte qenë aq i shqetësuar sa e shoqëroi atë në Katar për t’u siguruar që ajo do të ishte e sigurt, por doli që shërbimet e tij si pasues ishin nuk nevojitet.

19-vjeçarja tha se mungesa e alkoolit kishte kontribuar në një atmosferë më pak të turpshme rreth lojërave në Kupën e Botës, por, sipas saj, ishte kryesisht kulturore.

“Unë mendoj se kjo është në të vërtetë për shkak të një shoqërie më konservatore shoqërore. Mendoj se alkooli kontribuon pak më shumë në armiqësi, në vend të gjërave të tilla si thirrjet, fishkëllimat e ujqërve dhe ngacmimet seksuale”, shpjegoi ajo.

“Më pëlqejnë shumë shakatë, më pëlqen një atmosferë e mirë, nuk e kupton shumë këtë këtu, është shumë, shumë ndryshe, por me këtë është shumë më e këndshme, shumë më miqësore për familjen… nuk do të keni të njëjtën atmosferë si në Angli”.

Tifozja e Argjentinës, Ariana Gold, 21 vjeçe, i tha Reuters se ishte nervoze përpara se të udhëtonte në Lindjen e Mesme pasi nuk e dinte se çfarë të priste.

“Është vërtet bukur për femrat, unë jam shumë i dhënë pas futbollit dhe kur isha në vendin tim mendova se ndoshta kjo (Katari) është një zonë vetëm për meshkuj, dhe ndoshta është e pakëndshme për femrat, por jo, jam shumë rehat dhe kjo është shumë mirë këtu”, tha ajo.

Alkooli është i disponueshëm në disa bare dhe hotele në Katar, por ka një mungesë të dukshme të llojit të konsumit që shihet zakonisht në turneun më të madh të futbollit në botë.

“Është ende një atmosferë mjaft e mirë, edhe pse nuk ka pije dhe të gjithë janë të ndjeshëm”, tha tifozja e Anglisë, Emma Smith. “Të gjithë po vazhdojnë me të dhe të gjithë janë të lumtur”.

A është ndierë i sigurt 33-vjeçari nga Sheffield në Katar?

“Po patjetër, pa dyshim – sepse nuk ka alkool të përfshirë, ndihet vërtet e sigurt”, tha ajo./Reuters