Lajme

Tregtia e jashtme gjermane me Indinë po rritet

India po shihet gjithnjë e më shumë si alternativë ndaj tregut kinez për eksportuesit gjermanë, shifrat janë në rritje teksa ndër importet dallohen produktet e naftës, shkruan DW, përcjell albinfo.ch.

Eksportet në atë që tani është vendi më i populluar në botë u rritën me 21 për qind, në 9.9 miliardë euro nga janari në korrik, njoftoi sot Zyra Federale e Statistikave.

Me një pjesë prej 1.1 për qind të totalit të eksporteve, India është tani në vendin e 22-të në renditjen e vendeve më të rëndësishme përfituese të eksporteve gjermane, përpara Brazilit (7.9 miliardë euro) dhe Kanadasë (7.6 miliardë euro). India është në vendin e nëntë midis vendeve joanëtare të BE-së.

Mallrat më të rëndësishme të eksportit në shtatë muajt e parë ishin makineritë me vlerë 2,4 miliardë euro (+10,3 për qind) dhe produktet kimike me 1,2 miliardë euro (-0,9 për qind). Përveç kësaj, avionë me vlerë 2 miliardë euro (+102.0 për qind) u eksportuan në Indi.

“Kjo nuk ishte një çështje shitjesh, por e të ashtuquajturave transaksione të përpunimit. Kjo do të thotë se avioni u modernizua në Gjermani dhe më pas u eksportua në Indi”, shpjeguan statisticienët.

Ndryshe, për shkak të luftës, Gjermania ndaloi importet e saj të drejtpërdrejta të naftës nga Rusia. Shtetet perëndimore kanë prezantuar gjithashtu një kufi çmimi për naftën ruse, të cilin ata duan ta zbatojnë ndërkombëtarisht, duke përdorur fuqinë e tyre të tregut në sektorët e transportit dhe sigurimit. Megjithatë, raportohet se ky mekanizëm nuk po funksionon siç është planifikuar.

Të premten, revista e lajmeve Spiegel raportoi, duke cituar ekonomistët e Institutit KSE të Shkollës Ekonomike të Kievit, se ende paguhej dukshëm më shumë për naftën ruse sesa çmimi maksimal prej 60 euro për fuçi, i përshkruar nga vendet G7.

Prandaj, problemi kryesor është kontrollimi i pajtueshmërisë nga autoritetet në vendet në të cilat janë të vendosura kompanitë e transportit dhe siguruesit.