Shkurt.ch

Trenat e rinj në Zvicër duhet të sigurojnë hyrje për personat me aftësi të kufizuara

Organizata ombrellë e Zvicrës për grupet me aftësi të kufizuara po dërgon trenat e rinj me dy kate në Gjykatën e Lartë, duke thënë se ato janë të paligjshme.

Në nëntor, Gjykata Federale Administrative vendosi që çdo tren i ri dykatësh (FV-Dosto) i Hekurudhave Federale Zvicerane duhet të ketë të paktën një pjerrësi të karrigeve me rrota dhe kjo  duhet gjithashtu të sigurojë qasje në një zonë për karriget me rrota dhe një tualet të aksesueshëm.

Të enjten, “Inclusion Handicap“ tha se personat me aftësi të kufizuar kishin ligjërisht të garantuar akses të barabartë, por vendimi i nëntorit thoshte se ky nuk ishte rasti dhe aktualisht shumë pasagjerë nuk mund t’i përdorin trenat në mënyrë të pavarur, përcjell albinfo.ch

Si rezultat, organizata tha se nuk kishte asnjë mundësi tjetër vetëm ta dërgonte çështjen në Gjykatën Supreme. Ata vënë në dukje se transporti publik duhet të jetë ligjërisht pa pengesa për personat me aftësi të kufizuara nga viti 2023.  

Trenat, të cilat hynë në shërbim të plotë më 9 dhjetor, u hartuan në mënyrë që njerëzit me aftësi të kufizuara të mund të hyjnë ose të largohen nga çdo derë në mënyrë të pavarur. Sidoqoftë, kur trenat hynë në një fazë testimi, u konstatua se përdoruesit e karrigeve me rrota nuk mund të hynin ose të dilnin pa ndihmën e ndokujt, sepse rampa ishte shumë e pjerrët.