Lajme

Vaksinimi masiv në Zvicër

Pjesa qendrore e ofensivës në shkallë të gjerë do të jetë "Java e Vaksinimit", që do të mbahet në të gjithë Zvicrën nga 8 deri më 14 nëntor

Këshilli Federal njoftoi një fushatë në shkallë të gjerë për të inkurajuar më shumë njerëz në Zvicër që të marrin injeksione Covid. Kjo është ajo që është planifikuar

Ministri i Shëndetësisë Alain Berset përshkroi një ofensivë të vaksinave për të rritur shkallën e vaksinimit të vonuar të Zvicrës. 

Pjesa qendrore e ofensivës në shkallë të gjerë do të jetë “Java e Vaksinimit”, që do të mbahet në të gjithë Zvicrën nga 8 deri më 14 nëntor, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch. 

Pse qeveria po fillon këtë fushatë? 

Qëllimi është të bindim më shumë persona që të vaksinohen dhe të rrisin shkallën e vaksinimit të Zvicrës, e cila, me vetëm 61 përqind banorë të vaksinuar plotësisht, është prapa mesatares evropiane. 

Imunizimi “mbetet mënyra më e mirë për të dalë nga kriza aktuale”, tha qeveria. 

“Vetëm me një shkallë vaksinimi dukshëm më të lartë, popullata mund të imunizohet dhe mbrohet sa duhet nga format e rënda të sëmundjes dhe që sistemi shëndetësor mund të shmangë mbingarkimin e kapaciteteve të tij”. 

Autoritetet specifikuan se për të hequr të gjitha masat, përfshirë kërkesën për certifikatën Covid, shkalla e vaksinimit duhet të jetë rreth 93 përqind për njerëzit mbi 65 vjeç, dhe 80 përqind në grupmoshën 18 deri në 65 vjeç. 

“Shkalla aktuale e vaksinimit është e pamjaftueshme pasi temperaturat fillojnë të bien dhe pandemia mund të përshpejtohet përsëri”. 

Si do të përpiqen autoritetet shëndetësore të bindin njerëzit që të vaksinohen? 

Qëllimi është “të edukojmë sa më shumë njerëz për përfitimet e imunizimit, përmes komunikimit të qartë, në gjuhë të shumta dhe bazuar në të dhëna të besueshme”, tha Këshilli Federal, përcjell tutje albinfo.ch. 

Nga ana e tij, Këshilli Federal do t’i dërgojë një letër popullsisë për të theksuar rëndësinë e vaksinimit. 

Në nivelin bazë, kantonet dhe komunat do të mbajnë sesione informacioni ose ngjarje lokale që fokusohen në vaksinimin, dhe secili kanton do të vendosë njësi të lëvizshme shtesë, duke i lejuar banorëve vendas qasje të lehtë në konsultime dhe vaksinime të menjëhershme në vend. 

Aktualisht, qeveria ka 50 njësi të tilla të lëvizshme në qarkullim në të gjithë Zvicrën, por numri do të “rritet ndjeshëm”. 

Qasja personale 

Autoritetet do të përqendrohen në qasjen individuale dhe jo në masë për të bindur njerëzit ngurrues për të marrë vaksinën. 

“Këto aktivitete këshilluese do të zhvillohen përmes diskutimeve në grup, kontakteve personale ose telefonike, ose funksionit individual të” bisedës “në rrjetet sociale”. 

Për të lehtësuar procesin, këshilltarët gjithashtu do t’i përgjigjen nevojave dhe kërkesave individuale, të tilla si gjetja e një qendre vaksinimi, një mjek lokal ose një përkthyes. 

Çfarë nuk do të bëjë qeveria? 

Një nga opsionet e shqyrtuara fillimisht për javën e vaksinimit ishte që këshilltarët të shkonin derë më derë për të bindur njerëzit që të vaksinoheshin. 

Sidoqoftë, kjo ide u rrëzua mes kritikave për shkeljen e privatësisë dhe shqetësime të tjera të ngjashme. 

Sugjerimi i Berset për të ofruar një kupon prej 50 frangash për këdo që bind një person tjetër të vaksinohet, gjithashtu u braktis.