Koronavirusi: çast pas çasti

A kishte më shumë vdekje në Zvicër se shifrat zyrtare

Krahasuar me pjesën më të madhe të botës, numri zyrtar i Zvicrës në Covid-19 është relativisht afër numrit të IHME

Sipas llogaritjeve nga Instituti për Metrika dhe Vlerësim të Shëndetit (IHME), një qendër globale e kërkimit shëndetësor në Universitetin e Uashingtonit, 14,040 njerëz ka të ngjarë të kenë vdekur nga Covid-19 në Zvicër sesa 10,179 vdekje të regjistruara zyrtarisht. Kjo është 38% më shumë.

Numri i përgjithshëm global i të vdekurve Covid-19 duke përdorur metodologjinë e IHME është 7.3 milionë, një shifër kjo më shumë se dyfishi i numrit zyrtar prej 3.3 milionë, shkruajnë mediat zviverane, përcjell albinfo.ch.

Llogaritja e IHME fillon me vdekjet e tepërta, një numër që rrjedh nga krahasimi i niveleve historike të vdekjeve me nivelet e vdekjeve që nga ardhja e virusit SARS-CoV-2. IHME e bëri këtë analizë nga një javë në javë.

Meqenëse jo të gjitha vdekjet e tepërta kanë të bëjnë me Covid-19. Këto përfshijnë vdekjet që lidhen me kujdesin shëndetësor të vonuar dhe çrregullimet e shëndetit mendor. Për më tepër, rregullimet u bënë për të pasqyruar vdekjet e ulura nga lëvizshmëria më e ulët dhe më pak vdekjet nga viruse të tjera për shkak të masave të marra për të zvogëluar përhapjen e Covid-19. Më në fund, u bë një rregullim për të llogaritur ata që vdiqën zyrtarisht nga Covid-19 por që ishin afër vdekjes nga një gjendje kronike, të tilla si sëmundja kardiovaskulare dhe sëmundja kronike e frymëmarrjes.

Krahasuar me pjesën më të madhe të botës, numri zyrtar i Zvicrës në Covid-19 është relativisht afër numrit të IHME. Kombet me disa nga ndryshimet më të mëdha përfshijnë Indinë, Rusinë, Afrikën e Jugut dhe Bjellorusinë, përcjell tutje albinfo.ch.

Në Indi, shifra e vdekjes së IHME është 809,000, 3,1 herë më e madhe se numri zyrtar i 262,000. Në Afrikën e Jugut është 6.5 herë më e lartë, 162,000 kundrejt 25,000. Në Rusi shifra është 616,000, 5,5 herë më e madhe se numri zyrtar i 113,000.

Në Bjellorusi, numri i të vdekurve nga IHME është një dajak 17 herë më i madh se numri zyrtar. Numri zyrtar i vdekjeve atje është rreth 2,700. Sipas IHME shifra e vërtetë është 45,500, një numër i vendosur të rritet në 53,800 deri në 1 shtator 2021. Sipas këtij projeksioni, Bjellorusia është në rrugën e duhur për të humbur 0,5% të popullsisë së saj ndaj Covid-19.

Edhe vendet me sisteme më të zhvilluara të kujdesit shëndetësor dhe të dhëna më të besueshme kanë boshllëqe të mëdha. IHME llogarit që vdekjet e Covid-19 në SH.B.A. janë 57% mbi shifrat zyrtare, shifra zyrtare është 584,000 kundrejt 916,000, një hendek prej 332,000. Britania e Madhe (210,000), Italia (179,000), Spanja (125,000), Gjermania (124,000) dhe Franca (136,000) të gjithë kanë llogaritur numrin e vdekjeve të IHME që sugjerojnë një numër të konsiderueshëm të vdekjeve të munguara.

Në shumë vende me të ardhura të larta, vdekjet nga COVID-19 në individë të moshuar, veçanërisht në institucionet e kujdesit afatgjatë, nuk regjistruan në muajt e parë të pandemisë, përcjell tutje albinfo.ch.

IHME parashikon që 2.1 milionë njerëz të tjerë do të vdesin globalisht nga Covid-19 deri më 1 shtator 2021, një shifër që mund të rritet më shumë se 3.0 milionë në rastin e skenarit më të keq. Parashikimi global i vdekjes nga IHME Covid-19 deri më 1 shtator 2021 varion nga 8.9 në 10.3 milionë, shifra marramendëse duke pasur parasysh përpjekjet globale për të ndaluar përhapjen e virusit dhe progresin e bërë deri më tani në mbarështimin e vaksinave.

Në një përpjekje tjetër për të llogaritur numrin e vërtetë global të të vdekurve Covid-19 The Economist arriti një vlerësim qendror prej 10.2 milionë, shifër kjo më shumë se 3 herë shifra aktuale zyrtare. Analiza e The Economist jep një probabilitet prej 95% që numri i të vdekurve Covid-19 deri më sot të jetë midis 7.1 milionë dhe 12.7 milionë.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI