Lajme

Vdekjet dhe sëmundjet nga tuberkulozi u rritën gjatë pandemisë

Rreth 10.6 milionë njerëz u sëmurën me tuberkuloz (TB) në vitin 2021, një rritje prej 4.5% nga viti 2020 dhe 1.6 milionë njerëz vdiqën nga TB (përfshirë 187.000 në mesin e njerëzve HIV pozitiv), sipas raportit të TB Global 2022 të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, përcjell albinfo.ch.

Barra e TB rezistente ndaj barnave (DR-TB) gjithashtu u rrit me 3% midis 2020 dhe 2021, me 450.000 raste të reja të TB rezistente ndaj rifampicinës (RR-TB) në 2021. Kjo është hera e parë në shumë vite që është raportuar rritje në numrin e personave që sëmuren me TB dhe TB-rezistent ndaj barnave. Shërbimet e trajtimit për tuberkuloz janë ndër shumë të tjera të ndërprera nga pandemia COVID-19 në vitin 2021, por ndikimi i tij në përgjigjen ndaj TB-së ka qenë veçanërisht i rëndë. Konfliktet e vazhdueshme në Evropën Lindore, Afrikë dhe Lindjen e Mesme kanë përkeqësuar më tej situatën për popullatat e cenueshme.

“Nëse pandemia na ka mësuar diçka, është se me solidaritet, vendosmëri, inovacion dhe përdorimin e barabartë të mjeteve, ne mund të kapërcejmë kërcënimet e rënda shëndetësore. Le t’i zbatojmë ato mësime për tuberkulozin. Është koha për t’i dhënë fund këtij vrasësi prej shumë kohësh. Duke punuar së bashku, ne mund t’i japim fund TB-së”, tha dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Drejtor i Përgjithshëm i OBSH-së.

Sfidat e vazhdueshme me ofrimin dhe qasjen e shërbimeve thelbësore për TB kanë bërë që shumë njerëz me TB të mos diagnostikohen dhe të mos trajtohen. Numri i raportuar i njerëzve të sapodiagnostikuar me TB ra nga 7.1 milionë në 2019 në 5.8 milionë në 2020. Kishte një ngritje të pjesshme në 6.4 milionë në 2021, por kjo ishte ende shumë nën nivelet para pandemisë.

Reduktimet në numrin e raportuar të personave të diagnostikuar me TB sugjerojnë se numri i njerëzve me TB të padiagnostikuar dhe të patrajtuar është rritur, duke rezultuar fillimisht në një rritje të numrit të vdekjeve nga tuberkulozi dhe më shumë transmetim të infeksionit nga komuniteti dhe më pas, me një vonesë, një numër në rritje të njerëzve që zhvillojnë TB.

Numri i njerëzve të trajtuar për RR-TB dhe TB rezistente ndaj shumë barnave (MDR-TB) gjithashtu ka rënë midis 2019 dhe 2020. Numri i raportuar i personave që filluan trajtimin për RR-TB në 2021 ishte 161.746, vetëm rreth një në tre prej atyre në nevojë, përcjell tutje albinfo.ch.