AUTOTECH

Vendet me më së shumti robotë të punësuar

Të dhënat nga Federata Ndërkombëtare e Robotikës tregojnë se ritmi i automatizimit industrial po përshpejton në shumicën e botës së zhvilluar me 66 robotë industrialë të instaluar për 10 mijë punonjës në botë në vitin 2015.

Një vit më vonë ata tashmë janë mesatarisht 74. Evropa ka 99 robotë për 10.000 të punësuar, ndërsa në Amerikën e Veriut dhe Jugut dhe në Azi numri i tyre arrin respektivisht 84 dhe 63. Kina është gjithashtu ndër vendet me rritjen më të lartë të automatizimit industrial, por densiteti i robotëve është më i madhi në Korenë e Jugut, sipas “Statista”, shkruan albinfo.ch.

Në vitin 2016 vendi aziatik kishte 631 robotikë të instaluar industrialë për 10,000 punonjës në saje të rritjes së numrit të robotëve në elektronikë dhe industri. 90% e robotëve industrialë në Singapor janë instaluar në industrinë elektronike dhe vendi renditet i dyti në densitet nga 488 robotë për 10,000 punonjës.

Gjermania dhe Japonia janë të njohur për industrinë e automobilave, me një densitet prej pak më shumë se 300 robotë për 10,000 punonjës. Është interesante se Japonia është një nga lojtarët më të mëdhenj të robotikës industriale, me 52% të aksioneve në ofertën globale.

Në Shtetet e Bashkuara shkalla e automatizimit është më e ngadaltë, kështu që ekzistojnë 189 robotë në 10,000 punonjës. Kina po përpiqet të rrisë nivelin e automatizimit në vitet e ardhshme dhe synon të hyjë në dhjetë vendet me dendësinë më të lartë të robotëve deri në vitin 2020.

Në vitin 2013 kishte 25 robotë për 10,000 punonjës, deri në vitin 2016 numri i tyre u rrit në 68. India ende mbetet prapa vendeve të tjera në automatizim dhe kishte vetëm tre robotë industrialë prej 10,000 të punësuarve në vitin 2016.

https://www.statista.com/chart/13645/the-countries-with-the-highest-density-of-robot-workers/