Koronavirusi: çast pas çasti

Vetizolimi ka filluar, por sa po respektohet?

Karantina e koronavirusit në Zvicër mbështetet kryesisht në përgjegjësinë personale sesa në monitorimin - a do të funksionojë në të vërtetë?

Vetëm disa ditë pasi filloi karantina e koronavirusit në Zvicër, gjithnjë e më shumë detaje po bëhen të qarta.

Për dallim nga vendet e tjera, si Australia, Koreja e Jugut, Tajvani dhe Zelanda e Re, ku karantinat monitorohen gjerësisht – ndonjëherë duke përfshirë përcjelljen e telefonit celular dhe kontrollet e policisë – karantina e Zvicrës duket se bazohet kryesisht në pajtueshmërinë personale, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

“Përgjegjësia personale”

Kur udhëtarët arrijnë përsëri në Zvicër, ndërsa atyre u kërkohet të karantinojnë – zbatimi bazohet kryesisht në përgjegjësinë personale.

Ndërsa udhëtarët tregojnë në aeroplanin e tyre, trenin ose autobusin mbi kërkesën – ose të mësojnë për këtë në portin e tyre të hyrjes – i takon individit të kontaktojë autoritetet kantonale dhe t’i informojë ata që janë kthyer.

Ndërsa Zyra Federale e Shëndetit Publik i tha gazetës Tages-Anzeiger të Zvicrës, “ne kryesisht mbështetemi në pjesëmarrjen dhe përgjegjësinë personale të udhëtarëve për të parandaluar që virusi të përhapet më tej”.

Kontrolli social është gjithashtu i rëndësishëm, sipas FOPH.

“Për më tepër, nuk duhet të nënvlerësohet efekti i kontrollit shoqëror. Një person që kthehet nga një zonë rreziku zakonisht nuk është i vetmi që e di këtë. Familja, rrethina juaj dhe punëdhënësi juaj mund të informohen gjithashtu për këtë”.

Autoritetet thanë që pasi të arrijnë në Zvicër nga një prej vendeve me rrezikshmëri të lartë, njerëzit duhet të regjistrohen tek “autoritetet kompetente” në kantonin e tyre të vendbanimit, përcjell tutje albinfo.ch.

Zëdhënësi i FOPH-së, Daniel Dauwalder i tha “The Local” se zyra “kompetente” për çështjet në lidhje me karantinën është zyra e shëndetit publik (Kantonsarztamt / Office Cantonal de la Santé Publique / Medico Cantonale) e një kantoni të caktuar.

Siç është raportuar në Tages Anzeiger, duket se nuk ka asnjë mënyrë të përmbarimit nëse një ardhje e re nga një vend me rrezik të lartë vendos të mos regjistrohet tek autoritetet përkatëse.

E gjithë ajo që kërkohet do të jetë që personi të sigurojë autoritetet kantonale se karantina do të respektohet.

Gundekar Giebel, zëdhënësi i mediave për Drejtorinë e Shëndetit në Bernë, i tha gazetës se grupet në Facebook tashmë kanë filluar që diskutojnë mënyrat për të marrë kërkesë për karantinë, përcjell albinfo.ch.

Gjobat deri në 10,000 CHF

Siç është raportuar në “The Local” të Martën, gjobat deri në 10,000 franga mund të lëshohen për ata që nuk respektojnë rregullat.

Njerëzit të cilët nuk arrijnë të respektojnë kushtet e karantinës – për shembull, duke dalë ose duke pasur mysafirë – mund të pësojnë një gjobë deri në 10,000 franga.

Njerëzit që e bëjnë këtë nga pakujdesia, d.m.th. duke mos qenë në dijeni të kërkesës për karantinë, do të përgjigjen për një gjobë deri në 5000 franga.