Lajme

Vitamina që nxit rritjen e kancerit

Ata që konsumojnë shumë vitaminë B5 u ofrojnë qelizave të caktuara tumorale një terren ideal për rritje të shpejtë. Megjithatë, thjesht heqja dorë nga acidi pantotenik nuk funksionon

Vitamina B5 mund të gjendet në këto ushqime, ndër të tjera: Mish, peshk, vezë dhe arra. Këto ushqime përmbajnë, ndër të tjera, acid pantotenik, i njohur edhe si vitamina B5. Tani shkencëtarët kanë zbuluar se kjo vitaminë gjithashtu nxit rritjen e kancerit.

Siç tregon një studim i publikuar së fundmi në revistën “Nature Metabolism”, qelizat e kancerit të gjirit në veçanti duket se varen nga vitamina në mënyrë që të rriten. Nëse thithet më pak, rritja e tumorit ngadalësohet, transmeton albinfo.ch.

Në studimin e tyre, ekipi hetoi një nga gjenet më të rëndësishme që shkaktojnë kancer të quajtur Myc. Kjo u implantua në minj. Studiuesit zbuluan se vitamina B5 gjithashtu grumbullohej në zonat me shumë Myc. Kjo ndodh sepse Myc i bën qelizat e tumorit të varura nga disa lëndë ushqyese si vitamina B5.

Të braktisësh B5 nuk është një ide

Kur minjtë me shumë Myc u ushqyen me një dietë të reduktuar me vitaminë B5, shkencëtarët zbuluan se tumoret rriteshin më ngadalë sesa te minjtë e ushqyer normalisht. Indet e kancerit të gjirit të njeriut të implantuar në minj gjithashtu panë një reduktim ekstrem të rritjes. Përfundimi i studiuesve: Kushdo që mbart një tumor dhe konsumon shumë vitaminë B5 mund të nxisë masivisht rritjen e kancerit.

Megjithatë, thjesht heqja dorë nga vitamina B5 nuk është një opsion. Kjo ndodh sepse trupi ka nevojë edhe për vitaminat për sistemin imunitar, i cili lufton kundër tumorit. Për këtë arsye, studiuesit tani duan të zhvillojnë strategji të reja për të synuar tumoret. Megjithatë, sistemi imunitar nuk duhet të dëmtohet sa më shumë që të jetë e mundur.

Disa vitamina ulin rrezikun

Megjithatë, kërkesa për lëndë ushqyese e vitaminës B5 mund të përdoret edhe për qëllime të tjera. Në të ardhmen, mjekët do të jenë në gjendje të testojnë pacientët për të parë nëse ata mund t’i përgjigjen pozitivisht një trajtimi specifik kundër gjenit Myc. Sipas shkencëtarëve, kjo do të lejonte që metodat e mundshme të trajtimit të testohen dhe të përshtaten shumë më shpejt për secilin pacient – gjë që nga ana tjetër mund të çojë në shërime më të shpejta, përcjell albinfo.ch.

Disa vitamina gjithashtu mund të zvogëlojnë ndjeshëm rrezikun e kancerit. Për shembull, ata që marrin rregullisht vitaminë D kanë më pak gjasa të vdesin nga një tumor. Vlerësimi i 14 studimeve të cilësisë më të lartë mbi lidhjen midis plotësimit të vitaminës D3 dhe prognozës së kancerit ka treguar se rreziku i vdekjes nga kanceri mund të reduktohet me dymbëdhjetë për qind kur merret. Në një kusht: Vitamina D3 duhet të merret çdo ditë.