Lajme

Viti 2019: Pagat zvicerane rriten më shpejt se inflacioni për herë të parë në 2 vjet

Në vitin 2019, pagat e Zvicrës ishin mesatarisht 0.9% më të larta se një vit më parë. Një rritje nominale prej + 0.9% e kombinuar me inflacionin e ulët prej 0.4% dha një ngritje të vërtetë prej 0.5% për dikë që fitonte një pagë mesatare në Zvicër.

Kjo është hera e parë në dy vjet që paga mesatare zvicerane është rritur më shpejt se inflacioni. Në vitin 2017 dhe 2018 paga mesatare reale ra -0.1% dhe -0.4% në terma realë.

Në përgjithësi, në terma nominal, pagat mesatare u rritën më shumë për gratë (+ 1.0%) sesa burrat (+ 0.9%), shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Jo të gjithë panë rritjen e pagave në vitin 2019. Lëvizjet e pagave variuan nga -1.1% në + 1.3% në varësi të sektorit. Prodhuesit e teknologjisë së lartë (+ 1.7%), kërkimet shkencore (+ 1.7%) dhe shërbimet financiare (+ 1.6%) punëtorët morën shtesat më të mëdha nominale të pagave. Në anën tjetër, ishin prodhimi i teknologjisë më të ulët (-0.9%), mekanika (-1.0) dhe njerëzit e punësuar në hotelieri dhe akomodim (-1.1%).

Paga mesatare bruto e vitit në Zvicër ishte 78,456 CHF (82.970 dollarë amerikanë) më 2018.