Sport

Romela  Begaj

Peshëngritëse

Në të gjitha shtetet e Evropës, sportistët që bëhen kampionë botëror nderohen nga shteti, madje atyre u sigurohet edhe pension edhe banesë. Në Shqipëri, ndërkaq ka ndodhur e kundërta. Kampionia shqiptare e peshëngritjes jeton në kushte të renda ekonomike, pa shtëpi, pa pagë mujore madje as pa sigurim shëndetësor.

Kjo quhet Romela Begaj, e lindur më 2 nëntor 1986, vajza kampione e cila është sportistja e dytë në gjithë historinë, pas Ilir Sulit, që ia ka sjellë Shqipërisë medaljen botore të peshëngritjes. Është femra e vetme që përfaqëson denjësisht Shqipërinë në aktivitetet ndërkombëtare të shtangës.

Romela e ka një jetë të vështirë, krejtësisht ndryshe prej kampioneve të shteteve tjera të botës. Ajo nuk ka as shtëpi, nuk merr as pagë mujore, por nuk ka as sigurim shëndetësor, derisa lëndimet që i pëson, ato mezi i trajton nga xhepi i saj.

“Unë kam kohë që kurohem nga një lëndim. Dhe ka qenë një kohë plot me sakrifica si për mua, ashtu edhe për familjen time që po më ndihmon, madje edhe financiarisht. Pak përpara Evropianit, e kam kuruar gjurin në Greqi. Dhe të gjitha shpenzimet i kam përballuar vetë, me shumë ndihmë nga familja dhe miq që vërtet janë të çmuar për mua”, shprehet ajo.

Të gjitha kontrollet mjekësore, sipas saj, janë mbuluar financiarisht nga familjarët e saj.

“Mjekimin do ta vazhdoj dhe kam përshtypjen se shpenzimet sërish më duhet t’i mbuloj vetë. Kështu që është e vështirë të besoj se dikush do të më ndihmojë”, ka thënë Begaj, sipas të cilës, deri më tani asnjë institucion shqiptar nuk e ka kontaktuar për ta pyetur nëse është më mirë nga lëndimi.

Ajo poa ashtu thotë se nuk ka as shtëpi.

“Jam një kampione, një nga ato që kam ngritur flamurin shqiptar, dhe sot jam pa shtëpi, pa rrogë, pa punë dhe pa sigurim shëndetësor. Sigurimi është shumë i rëndësishëm për një sportist, e për më tepër për një femër sportiste. Jam femër dhe e vetmja që e përfaqësoj Shqipërinë dhe e ndiej veten keq moralisht për situatën në të cilën ndodhem”, ka theksuar ajo.

Pavarësisht kushteve të rënda që po e preokupojnë, Begaj thotë se do të vazhdojë të merret edhe në të ardhmen me peshëngritje.

“Unë dua të lë gjurmë në këtë jetë. Përpos të gjitha vështirësive unë refuzoj të dorëzohem. Dua të shpërndaj kulturën time, të përfaqësoj vendin tim dhe t’i prezantoj gjithë botës traditat e mia. Më vjen mirë që të gjithë konkurrentët, nga e gjithë bota, në fund të një gare vijnë të më përshëndesin.“Bravo Romela”, shprehet ajo.

 Biografi e shkurt

  • Emri, MbiemriRomela  Begaj
  • Prejardhja:Tirana-Shqipëri
  • Vendi ku vepron:Shqipëri
  • Profesioni:Peshëngritëse
  • Kontakti [email protected]

  WHO’S WHO të tjera