Opinione

Ylli i Pashkëve, mrekulli e përjetuar


Mërgimtarqe, prej punës e për atdhe. Posa fillojmë të vendosim bagazhin në makinë aty kris grindja, mezi i fusim, si gjithmonë, janë shumë. Nejse më në fund nisemi të stërngarkuar të pajtuar e të gëzuar. Atdheu po na pret, kjo është për t’u festuar. Në Gothard kolona s’ka fund. Kjo e redukton pushimin tonë rrugor. Duhet të ngutemi. Destinacioni ynë është porti në Bari e prej aty për në Durrës. Kemi rezervuar dhe kemi kryer që para një muaji pagesën për udhëtimin tonë.

Kur arrijmë në Ancona është gjysma e rrugës. Është natë dhe papritur shohim para syve tanë një mrekulli: bie një yll nga qielli, aty pranë kur po kalonim ne. Unë shpejt i mendova disa dëshira ndërsa bashkëshorti im i habitur fort më thotë: mu dhimb ajo pjesë e yllit që ra në tokë. Është ylli i pashkëve i them, befasia që na gëzoi sot. Dhe kur dita zbardhi me diellin e kuqërremtë, gjithandej gjelbërimi kishte hapur krahët e tij të denjë. Rrugës prej Ancona për në Bari është një bukuri përrallore, natyrë e paparë. Ndërsa në Bari nuk është kështu, personalisht s’jam e kënaqur aspak. Papastërti, parregullsi, pa respekt rregulli në komunikacion që të lë pa fjalë.

Në port arrijmë në ora 12:00, agjencioni na thotë: Anija është mbyllur, keni ardhur vonë. Udhëtimi ynë është në ora 13:00, i themi me habi, por përgjigjja është: të paguani tjetër biletë me anijen e orës 18:00 që niset në ora 23:00. Deshëm apo jo, pajtohemi me zorin dhe kthehemi në makinë si gjithë të tjerët, të flemë. Bashkëshorti im fle, është lodhur nga vozitja.

Mua nuk më zë gjumi dhe i shikoj pëllumbat në shesh, se si më ngjajnë me mërgimtarët shpesh. Sa herë është vonuar anija në këtë port, deri dhjetë orë vonesë e për habi sot paska ikur krejt. Njëri nga shpendët bën gugu-gugu, më duket se edhe ai është lodhur nga gënjeshtrat që dëgjon këtu.

Tani kur po shkruaj jemi në anije, dhoma qenka e pastër. Nejse sot të gjitha falen, patjetër. Për atdheun ia vlen të digjen edhe lekët, edhe mundi për të ardhur. Është festë.
Bona Pascua!
Me shëndet Pashkët!

i