Koronavirusi: çast pas çasti

Zvicër: A mund të zbulohet virusi për 15 minuta?

Kompania farmaceutike zvicerane Roche planifikon të nisë një test që mund të zbulojë koronavirusin në 15 minuta. A mund të bëhen normë teste si kjo?

Me asnjë vaksinë në shikim për të paktën disa muaj, testimi po bëhet një pjesë më e rëndësishme e përmbajtjes së koronavirusit. Testet e antigjenit, të cilat zbulojnë praninë e një antigjeni specifik viral siç janë proteinat, premtojnë të ulin në mënyrë dramatike koston dhe kohën për të marrë rezultate, duke i lejuar njerëzit të vazhdojnë biznesin e tyre, shkruan swissinfo.ch, përcjell albinfo.ch.

Por testet e shpejta të antigjenit nuk janë aq të ndjeshme sa teknologjia standarde e artë RT-PCR (Polymerase Chain Reaction) që është përdorur gjerësisht deri më tani. Me testin e antigjenit Roche, ka një ndryshim më pak se 0.5% të një pozitive false, por një 3.48% të një negativi false, që do të thotë se nuk do të kapë çdo person të infektuar.

Ndërsa më shumë vende grumbullojnë teste të shpejta të antigjenit, disa prej të cilave janë aq të shpejta dhe të lehta për t’u përdorur sa një test shtatzënie, sa duhet të shqetësohemi nëse u mungojnë disa infeksione?

Jo shumë i shqetësuar sipas disa ekspertëve. Ndërsa testet ende duhet të vërtetohen nga autoritetet shëndetësore, ato mund të ofrojnë një mënyrë të re për të menaxhuar krizën dhe për të shmangur karantinat e kushtueshme duke u përqëndruar tek njerëzit që kanë më shumë të ngjarë të përhapin virusin, përcjell tutje albinfo.ch.

Virologia Isabella Eckerle, e cila është Kryetarja e Qendrës për Sëmundjet Virale në Universitetin e Gjenevës, i tha gazetës në gjuhën gjermane “NZZ am Sonntag” disa javë më parë se testet e shpejta janë një alternativë premtuese.

Megjithëse janë më pak të ndjeshëm, “testet e shpejta identifikojnë njerëzit e infektuar që kanë një ngarkesë të lartë virale dhe aktualisht janë ngjitëse. Kur jam në fund të sëmundjes sime dhe më mbetet vetëm një sasi e vogël e virusit, testi i shpejtë mund të kthehet negativ, por sidoqoftë nuk jam më ngjitës”, përcjell tutje albinfo.ch.

Sasia vs cilësia

Disa ekspertë shqetësohen se një strategji e bazuar në testet e antigjenit do të humbasë njerëzit infektivë dhe do të rezultojë në shpërthime në vendet që kanë frenuar kryesisht transmetimin e koronavirusit. Ata argumentojnë se është ende e paqartë se çfarë ngarkese virale është pragu nën të cilin një person nuk është më ngjitës.

“Pyetja është, cili është kufiri i sigurt? Sepse në momentin që e kupton atë gabim, e gjithë ideja mbingarkon,” tha Marion Koopmans, një virolog në Qendrën Mjekësore të Universitetit Erasmus në Holandë për revistën “Nature” më herët këtë muaj.

Roche shtoi se për shkak se testet e antigjenit janë më pak të ndjeshëm se PCR, ekziston një hipotezë që ata identifikojnë njerëzit që janë më infektues, por kjo nuk është provuar plotësisht. Kjo do të thotë që një test antigjeni mund të japë një rezultat negativ për dikë me një ngarkesë të ulët virale, por ai person përsëri mund të jetë infektiv.