Koronavirusi: çast pas çasti

Zvicër: Bllokimi, për të shmangur valën e tretë të Covid-19

Ministri i Shëndetësisë, Alain Berset, ka mbrojtur kufizimet e mëtejshme Covid-19 si një përpjekje paraprake për të parandaluar një valë të tretë të pandemisë. Dyqanet do të mbyllen dhe tubimet do të kufizohen më tej nga e hëna. Për më tepër, kufizimet ekzistuese do të shtyhen deri në fund të shkurtit.

Dyqanet do të mbyllen dhe tubimet do të kufizohen më tej nga e hëna. Për më tepër, kufizimet ekzistuese do të shtyhen deri në fund të shkurtit.

Duke folur për transmetuesin publik zviceran SRF, Berset mbrojti masën për të rritur një bllokim, pavarësisht rasteve të rënies së infeksionit në Zvicër. Ai tha se vendimi është marrë, duke parë një variant shkatërrues të llojit që zinte vend në Britani dhe vende të tjera, përcjell albinfo.ch.

“Për herë të parë në këtë pandemi, ne kemi avantazhin e informacionit që na lejon të veprojmë në momentin e duhur. Ky variant i ri, më ngjitës është një kërcënim. Ju mund të shihni se çfarë po bën në Britaninë e Madhe, Irlandë, Spanjë dhe Portugali. [Zvicra] nuk ka mundësi të shohë numra që shpërthejnë në këtë nivel”, tha ai.

“Ne ishim shumë të butë”, tha Berset, duke treguar se në verë – pas valës së parë – njerëzit kishin ndjenjën se më e keqja kishte mbaruar. “Dhe atëherë ishim shumë optimistë kur menduam se mund të rihapnim ngjarjet e mëdha në vjeshtë”.

“Pyetja nuk është nëse duhet të marrim masa. Pyetja e vetme është se kur. Përkundrazi tani me pasoja më pak të mëdha, apo më vonë në një nxitim me pasoja shumë më serioze?”, tha ai.

Disa grupe biznesi kanë kritikuar vendimin për të mbyllur dyqanet jothelbësore dhe insistojnë në zyrën e shtëpisë që punon nga e hëna.

“Mbyllja shtesë e shumë dyqaneve, përkundër masave funksionale të mbrojtjes, krijon probleme të mëdha. Vendosja e kërkesave të zyrave të shtëpisë është gjithashtu joproporcionale”.

Që nga fillimi i pandemisë, gati gjysmë milioni njerëz janë infektuar në Zvicër, me gati 8,000 vdekje të regjistruara. Një program vaksinimi ka filluar me dy vaksina të aprovuara deri më tani.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI