Lajme

Zvicër: Furnizimet e gjalpit ende nuk arrijnë të mbulojnë kërkesën

Zyra Federale për Bujqësi (FOAG) do të rris kuotën tarifore për gjalpin me 3000 tonë nga janari 2023. Sipas vlerësimeve të industrisë, oferta vendase me gjalpë mbetet e pamjaftueshme për të mbuluar kërkesën në Zvicër vitin e ardhshëm, përcjell albinfo.ch

Organizata e sektorit të qumështit tha se vëllimi i përgjithshëm i qumështit ka të ngjarë të mbetet i ulët. Prandaj, duke marrë parasysh prodhimin e djathit, kishte mbetur shumë pak qumësht për prodhimin e gjalpit, tha të martën. Prandaj, organizata e degës paraqiti një kërkesë në zyrën e bujqësisë për rritjen e kuotës tarifore.

FOAG tashmë lëshoi ​​6,100 ton gjalpë shtesë për import në kuotë këtë vit. Në secilin prej dy viteve të fundit, kuota tarifore për gjalpin u rrit me rreth 5,000 ton, tha Stefan Kohler, drejtor menaxhues i organizatës së sektorit të qumështit.

Kjo për shkak se tregu i gjalpit në Zvicër u kthye në vitin e parë të pandemisë Covid në 2020. Shitja e djathit dhe e gjalpit ishin rritur në mënyrë shumë inkurajuese në atë kohë, por duke qenë se prodhohej e njëjta sasi qumështi, nuk kishte qumësht të mjaftueshëm për gjalpë, përcjell tutje albinfo.ch