Lajme

Ligjet që pritet të aprovohen gjatë këtij viti në Zvicër

Rregulla të reja janë vendosur të ndryshojnë këtë vit në Zvicër

Në Zvicër gjatë vitit 2020 do të ketë ndryshime më domethënëse, me theks të veçantë në gjashtë ligje që do të ndodhin këtë vit, transmeton albinfo.ch.

Duke qenë se Zvicra është Republikë federale e parlamentare, me demokraci të drejtpërdrejtë, ajo ndjek politikë neutrale dhe për çdo ndryshim në Kushtetutë apo ligje organizohet referendum. Kantonet janë pothuajse të pavarura: kanë Kushtetutë, ligje në përputhje me ligjet federale, parlament, qeveri dhe gjyqe. Jeta ndryshon nga kantoni në kanton dhe tatimet mund të jenë të ndryshme.

Gjashtë ligjet që pretendohet që shumë shpejt do të hyjnë në fuqi janë:

 

Ndalimi i përdorimit të plastikës

Qysh në fillim të këtij viti, qyteti i Gjenevës do të ndalojë shitjen e plastikës së disponueshme në të gjitha pikat e shitjes në pronën publike dhe jo vetem në këtë qytet, por në tërë Zvicrën.

Qyteti i Gjenevë do të praktikojë këtë ligj dhe duhet cekur se kufizimi i përdorimit të plastikës nuk nënkupton vetëm qese plastike nga sportelet e supermarketeve, kjo gjithashtu do të përfshijë gota, gjesende, pllaka dhe thasë.

Po ashtu, tregtarët janë informuar në mënyrë të përsëritur për ndalimin – dhe do të përballen me gjobë prej 100 frangash nëse vazhdojnë të ofrojnë plastikë me përdorim të vetëm.

 

 Masat mjedisore

Automjetet e reja do të duhet të plotësojnë rregullore të caktuara në lidhje me emetimet e CO2. Ata nuk mund të lëshojnë më shumë se 95 gram CO2 për kilometër – mesatarja është aktualisht rreth 138 gram / km. Drejtuesit do të jenë përgjegjës për gjobat për mospërmbushje.

 

Interneti

Interneti do të jetë tri herë më i shpejtë në vitin 2020. Për shkarkim, shpejtësia do të jetë së paku 10 megabits për sekondë (Mbit / s) në vend të 3 aktual në botë për nga shpejtësia e internetiti.

 

Taksa

Popullsia e plakur e Zvicrës ka parashikuar një nevojë për të rritur kontributet në fondin e pensioneve të pleqërisë (AHV). Për herë të parë në 40 vjet, kontributi i bërë nga punonjësit do të rritet – nga 8.4 për qind në 8.7 për qind, megjithëse gjysma e kësaj rritjeje do të paguhet nga punëdhënësit.

 

Ligjet e taksave

Viti 2020 sjell me vete jo vetëm ndryshime në ligjet e taksave, por edhe në karakterin e Zvicrës dhe taksave më gjerësisht.

Në vitin 2020, Bashkimi Evropian do të ndryshojë statusin e Zvicrës nga “strehimi i taksave” në atë që është në përputhje me BE-në, duke hequr kontrollet e rrepta mbi transaksionet brenda BE-së.

Ndërsa vendimi u mor në tetor, ai do të bëhet zyrtar nga fundi i janari 2020.

 

Rregullat e donatorëve të organeve

Në vitin 2020, Qeveria Federale është vendosur të paraqesë rregullat e reja të donatorëve të organeve në Parlament. Sipas rregullave, çdo banor i Zvicrës do të supozohet se do të pranojë të dhurojë organet e tyre, përveç nëse heqin dorë.

Ndërsa propozimi ka një mbështetje të gjerë në mesin e popullatës zvicerane, ka pasur disa kundërshtime – veçanërisht në kantonet e Lucernit dhe Zug.

Megjithëse qeveria planifikon të sjellë projektligjin e ri në Parlament, nuk ka një datë të caktuar kur do të futet ky ligj, transmeton albinfo.ch.