Lajme

Zvicër, lopët më të bukura në botë

Të jesh pjesë e një tradite të vërtetë zvicerane, duhet t'i njihni edhe kafshët e këtij vendi, me të gjitha përparësitë që i kanë ato.

Sipas një raporti nga “HOUSE OF SWITZERLAND” pohohet se lopët në Zvicër janë më të mirat në botë për shumë arsye, përfshirë aftësitë e tyre të modelimit, përcjell albinfo.ch.

Por, e rëndësishme është pse duhet të shihni një paradë të lopës alpine një herë në jetën tuaj?

Në fillim të vjeshtës, një traditë e bukur e të jetuarit zhvillohet në gjithë Zvicrën: Alpabzug, prejardhja alpine e lopëve, bagëtive dhe dhive.

Në stinën e vjeshtës shumë fermerë zviceranë janë të zënë me kthimin e kafshëve të tyre nga kullotat malore. Pasi të kalojnë verën duke kullotur në livadhe me barishte të freskëta, gjedhet do të kalojnë dimrat e tyre në hambar.

Megjithëse një lloj ngjarje e zakonshme bujqësore, zviceranët i kthejnë këto zbritje alpine në një mundësi për të lavdëruar lopët e dashura. Duke i dekoruar dhe veshur ato me këmbanat më të mëdha, fermerët shfaqin bukurinë dhe arritjet e tyre bujqësore.

Nëse nuk keni parë ende këso lopësh ndërsa jetoni në Zvicër, me siguri që do të mund të përjetoni kthimin e lopëve në këtë kohë.

Ne kemi mbledhur së bashku pesë arsye për t’ju bindur të shihni një paradë të lopës alpine të paktën një herë në jetën tuaj:

Phoo by: Lomig – @lomig

Është një mundësi për të udhëtuar rreth Zvicrës

Ju nuk jeni saktësisht një udhëtar spontan, por akoma po kërkoni një arsye për të udhëtuar më shumë në Zvicër? Bashkimi me një aktivitet zviceran si Alpabzug është një arsye e mirë për të dalë atje.

Ka dhjetëra zbritje alpine që ndodhin në të gjithë Zvicrën. Më e madhja zhvillohet në qytete më të njohura si Engelberg, Gstaad ose Urnäsch.

Por mos harroni as për fshatrat më të vogla. Për sa kohë që ata janë afër një mali (si pothuajse të gjitha vendet në Zvicër), ka të ngjarë që fermerët në këto fshatra më pak turistik të sjellin lopët. Kjo është një prejardhje alpine në qytetin e Flums.

Alpabzug Alpine Cow Parade in Etivaz

(Photograph copyright Dominik Gehl)

Për të lavdëruar lopët e bukura dhe kafshët e tjera të fermës

Siç e keni kuptuar ndoshta, zviceranët i duan lopët e tyre. Ata madje kishin një votim (shumë emocional) kohët e fundit nëse lopët duhet të kenë të drejtë të mbajnë brirët e tyre. Me të vërtetë, lopët zënë një vend të rëndësishëm në zemrat e zviceranëve dhe në kulturën e tyre.

Vizita në një prejardhje alpine është shansi juaj të vlerësoni bukurinë dhe ngjyrat e atyre kafshëve madhështore. Ju mund të keni parë lopët duke shijuar jetën e tyre në malet zvicerane. Por për t’i bërë lopët edhe më të bukura, fermerët zviceranë do t’i dekorojnë ato me lule, gjelbërim, barishte dhe flamuj.

Tingulli ritmik i këmbanave të lopës që shoqëron procesionin ka një efekt qetësues. Ju nuk mund të mos buzëqeshni nga kënaqësia estetike kur shihni kafshët, dhe madje mund të thoni “wie hübsch!” – “sa bukur!”.

 

Të jesh pjesë e një tradite të vërtetë zvicerane

Alpabzug është një ngjarje mjaft unike dhe interesante. Duke qenë se është një traditë zvicerane, kjo do t’ju bëjë të ndjeni atmosferën e një festivali ku vendasit mblidhen për të kaluar ca kohë së bashku.

Për turistët, procesioni i lopëve mund të jetë një rast i mirë për të bërë foto. Por për zviceranët, ka të bëjë me shfaqjen e krenarisë së tyre për lopët të cilat janë një pjesë e pazëvendësueshme e kulturës dhe bujqësisë zvicerane. Në fund të fundit, kush përveç zviceranëve mund të krijojë një traditë të tillë ku lopët e dekoruara parakalojnë nëpër rrugë.

 

Të njohësh zviceranët

Nëse jeni ndier i vetmuar ose i mërzitur për vështirësinë famëkeqe për të bërë miq me zviceranët, këtu është një shans për të shkrirë akullin. Edhe përmes zviceranëve mund të jetë e vështirë të afrohesh dhe të bësh miqësi (megjithë miqësinë e tyre të përgjithshme), kjo nuk vlen gjatë një ngjarjeje si Alpabzug.

Meqenëse është një traditë e rëndësishme, natyrisht do të ketë një përqendrim të lartë të zviceranëve që vijnë në rrugë për të parë procesionin. Me fjalë të tjera, një mundësi e shkëlqyer për të filluar një bisedë duke thënë se sa “hübsch” janë lopët.

 

Për të shijuar specialitetet lokale

Alpabzug nuk është vetëm një nga vendet me shumicë të lopëve, andaj njerëzit  mblidhen më së shumti aty. Por, gjëja më e mirë është ushqimi. Argëtimi (lopët) shpesh kombinohen me tregun e një fermeri. Mundësi e mirë për të provuar disa specialitete tradicionale zvicerane.

Ushqimi është arsyeja pse Alpabzug konsiderohet një festival i një lloji. Dhe nëse doni të provoni kuzhinën alpine zvicerane, do të ndaheni shumë mirë. /Albinfo.ch


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI