Lajme

Zvicër: Maska mbetet vullnetare – kantonet po monitorojnë situatën

Bordi i drejtorëve kantonalë të shëndetësisë (GDK) aktualisht nuk sheh arsye për të rifilluar me masat mbrojtëse kundër virusit korona

GDK (Bordi i drejtorëve kantonalë të shëndetësisë) ka njoftuar të enjten se numri i shtrimeve në spital është rritur. Por numri i rasteve kohët e fundit ka shfaqur shenja “stanjacioni”, transmeton albinfo.ch. “Popullimi” i spitaleve me pacientë Covid 19 ende mund të “menaxhohet mirë”, sipas GDK.

Ndërkaq, situata e tensionuar në spitale lidhet me mungesën e personelit.

Në situata me rrezik të lartë transmetimi, mbajtja e maskave mbrojtëse ka kuptim edhe pa detyrim zyrtar, si për shembull në turma njerëzish ose në transportin publik. Maska duhet të vendodin edhe ata që kanë simptoma.

Mbledhja plenare e GDK-së në maj pati vendosur t’u jepte rekomandime kantoneve nëse situata epidemiologjike përkeqësohej ose nëse sistemi shëndetësor kërcënohej të mbingarkohej, shkruan sda.ch. Megjithatë, ky kusht aktualisht nuk plotësohet.

Të martën, Zyra Federale e Shëndetit Publik (BAG) ka raportuar 37,032 infeksione të reja me koronavirus brenda shtatë ditëve. Në të njëjtën kohë, BAG ka regjistruar 21 raste të reja të vdekjes dhe 543 shtrime në spital. Numri i rasteve është rritur me 4.1 për qind brenda një jave. Pranimet në spital janë rritur me 37.1 për qind krahasuar me javën e kaluar.

Sipas GDK-së, pothuajse e gjithë popullata tani ka antitrupa, qoftë përmes vaksinimit apo shërimit. Përforcuesi i dytë (vaksinimi rifreskues) është i disponueshëm për popullatën zvicerane që nga 10 tetori, transmeton albinfo.ch. BAG dhe Komisioni i Vaksinimit i rekomandojnë ato kryesisht për personat që janë veçanërisht në rrezik dhe për punonjësit e shëndetësisë.