Lajme

Zvicër: Numër rekord i grave në zgjedhjet për Këshillin Kombëtar

Në tetor, zhvillohen zgjedhjet e Këshillit Kombëtar. Asnjëherë më parë nuk janë rreshtuar kaq shumë kandidatë. Ekziston edhe një kulm në proporcionin e grave.

966 njerëz garojnë për 35 vendet e Këshillit Kombëtar të Cyrihut – një rezultat i lartë. Ato janë shpërndarë në mbi 32 lista. Katër vjet më parë, në 35 lista ishin 873 persona. Përqindja e grave është 43 përqind – gjithashtu një kulm.

Kwshtu tha Peter Moser nga Zyra e Statistikave të Premten para mediave me rastin e tërheqjes së numrave të listave për zgjedhjet e Këshillit Kombëtar në 2019. Në datën e fundit të zgjedhjeve në 2015, përqindja e grave ishte 34.8 përqind.

Se ka më pak kandidatë pavarësisht nga më pak lista, Moser shpjegon se më shumë lista janë të plota – pra 35 emra në të – sesa katër vjet më parë. Mosha mesatare është 43 vjet. Kjo është, sipas Moserit, një “vlerë jashtëzakonisht e vazhdueshme”. Kandidati më i vjetër është 81 vjeç, 16 persona janë 18 vjeç.

34 përqind e kandidaturave vijnë nga qyteti i Cyrihut. Kishte një mbingarkesë të caktuar, tha Moser. Sepse qyteti përfaqëson vetëm 28 përqind të banorëve të tij. 8 përqind e kandidaturave vijnë nga Winterthur, 58 përqind nga pjesa tjetër e kantonit.

Më 8 gusht, skadoi afati për paraqitjen e propozimeve për zgjedhjet e Këshillit Kombëtar. Sipas Ligjit për të Drejtat Politike, rregullat e mëposhtme zbatohen për numrin e listave: Listat e partive ose grupeve të përfaqësuara në Këshillin Kombëtar gjatë mandatit aktual të zyrës marrin numrat e listave në rendin e përfaqësimit të anëtarëve të Cyrihut në Këshillin Kombëtar. Këto janë SVP, PS, FDP, GLP, CVP, zarzavate, BDP dhe EVP. Listat e mbetura u caktohet një numër liste me short.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI