Lajme

Zvicër: Rritet numri i rrëmbimeve të fëmijëve nga njëri prind

Rrëmbimet e fëmijëve nga njëri prind në Zvixër kanë qenë në rritje gjatë dhjetë viteve të fundit në Zvicër.

Në vitin 2011, 35 kërkesa për kthimin e fëmijëve u dërguan nga Zvicra tek shtetet që janë bashkënënshkruese të Konventës së Hagës

Dhjetë vjet më vonë, ishin bërë 68 kërkesa. Kur prindërit vijnë nga vende të ndryshme, “në rastet e konflikteve familjare dhe divorceve, shpesh ndodh që njerëzit duan të kthehen në vendin e origjinës dhe të marrin fëmijët me vete”, konfirmon Ingrid Ryser, zëdhënëse e FOJ-së, transmeton albinfo.ch.

Në 75% të rasteve janë nënat ato që rrëmbejnë fëmijët e tyre. Ata gjithashtu kanë shumë më tepër gjasa të refuzojnë të drejtat e vizitës së bashkëprindërve – në 85% të rasteve. Çështja gjinore është gjithashtu e rëndësishme në rastin e riatdhesimit të fëmijëve. Shanset për kthimin e fëmijës në Zvicër varen nga kultura e vendit, d.m.th. nëse është më e favorshme për nënën apo babain.